Locatie: Radio Kootwijk

Minolta AF-C met Fomapan 200

Minolta AF-C met Fomapan 200

Een van mijn favoriete fotolocaties op de Veluwe is Radio Kootwijk. Dit voormalige radiostation (“Hallo, Bandung?”) wordt niet voor niets ook wel de kathedraal genoemd, want het is een schitterend, imposant genouw dat inderdaad wel wat weg heeft van een kerk met toren. Het is een fraai staaltje Amsterdamse-schoolarchitectuur in beton, ontworpen door Julius Luthmann. Het werd indertijd op de Veluwe gebouwd, omdat daar weinig mensen woonden. Zo kon ook ongestoord een flink stuk grond worden kaalgekapt en geëgaliseerd, om een ongestoorde zendcirkel te krijgen voor de ruim 200 meter hoge antenne. Dat draagt nog altijd bij aan de bijzondere uitstraling van de locatie. Een indrukwekend gebouw is één ding, maar een indrukwekkend gebouw op een grote vlakte met nauwelijks andere bebouwing is extra gaaf. Als een van mijn fietstochten me langs Kootwijk voert, probeer ik dan ook altijd even wat foto’s te trekken.

Radio Kootwijk. Yashica D met Kodak Aerochrome infraroodfilm.

Radio Kootwijk. Yashica D met Kodak Aerochrome infraroodfilm.

Radio Kootwijk is vanuit alle hoeken fotogeniek: je kunt prachtige overzichtsplaatjes maken van het hele gebouw in het heidelandschap, of strak symmetrische foto’s van de toren recht van voren. Ik houd erg van de strakke lijnen van het gebouw, die ook in detailopnamen goed uit de verf komen, en ook het sculptuur boven de hoofdingang is fraai.

Minolta AF-C met Fomapan 200

Minolta AF-C met Fomapan 200

Ik zou alleen nog eens graag binnen willen kijken. Op de foto’s ziet ook het interieur er fraai uit, met een geometrische tegelvloer en imposante bogen. Maar helaas, het gebouw is meestal gesloten voor publiek. Wel vinden er tegenwoordig regelmatig evenementen en concerten plaats, dus wie weet kom ik er nog wel eens in. Vooralsnog moet ik het doen met een enkele onderbelichte foto van de hal, genomen door een ruitje in de voordeur.

Olympus XA met Fuji Velvia

Olympus XA met Fuji Velvia

Gelukkig is er nog meer te genieten in de directe omgeving. In een van de bijgebouwen een eindje verder zit een café met uitstekende appeltaart. Vanaf het terras heb je dan uitzicht op een mooie watertoren, van dezelfde architect als het hoofdgebouw. Heel niet verkeerd, en zeker ook een paar foto´s waard.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.