Boek: Alfonsina

Veldrit met de Agfa Isolette II en Lomography Earl Grey 100 film.

Koers met de Agfa Isolette II en Lomography Earl Grey 100 film.

Ik geef niks om sport, maar voor wielrennen maak ik een uitzondering. Dat komt vooral doordat er over wielrennen – en dan met name over de grote rondes (Giro, Tour en Vuelta) – zo’n heerlijke verhalen te vertellen zijn. De heroïek van dagenlange wedstrijden in zware omstandigheden lenen zich uitstekend voor geweldige anekdotes over eigenhandig gesmede fietsen en metersdiepe valpartijen in ravijnen.

Behalve helden (waar het in de fietsliteratuur vooral om draait) zijn er natuurlijk ook heldinnen. (Laten we wel zijn, waar heel Nederland op zijn kop staat als een paar Nederlandse mannen een toptienplaats in de Tour dreigen te bereiken, winnen de Nederlandse vrouwen gewoon al jaren de Giro Rosa, WK’s, Olympische Spelen, en noem maar op. Hoor je dan weer een stuk minder over. Anyway.) Een van die heldinnen was Alfonsina Strada. Zij had al naam gemaakt als wielrenster, toen ze in 1924 werd uitgenodigd om deel te nemen aan de Giro. Dat was een beetje een publiciteitsstunt van de organisatie, die hoopte zo hun koers wat meer bekendheid te geven. Met succes, want Strada was populair bij het publiek. Toen ze in een van de laatste ritten te laat aankwam en dus eigenlijk de koers moest verlaten, werd ze dan ook overgehaald om op kosten van de organiserende krant Gazetta della Sport alsnog door te rijden (buiten competitie, dat wel). Uiteindelijk eindigde ze op 20 uur van de winnaar. In 1925 mocht ze niet meer meedoen, omdat de andere deelnemers vonden dat ze te veel aandacht kreeg.

Strada´s verhaal inspireerde fotograaf Ilona Kamps tot het maken van een prachtig fotoboek waarin alle belangrijke plaatsen uit Strada´s leven worden aangedaan. Het is daarbij zeker geen droog kiekjesboek geworden, met saaie plaatjes van geboortehuis, school, fietsenwinkel, begraafplaats. Het is een sfeervol verslag van wat zomaar het echte leven van Alfonsina had kunnen zijn. De zwart-witfoto´s zijn allemaal door Kamps gemaakt, maar zien eruit alsof ze honderd jaar oud zijn. De fietsende vrouwen lijken op Alfonsina, de landschappen zijn tijdloos, en het leven spat er vanaf. Ik vind het een prachtig boek. Het is een sportboek waarvoor je helemaal niet van sport hoeft te houden om ervan te kunnen genieten.

Alfonsina. Wielrennen is mijn leven – Ilona Kamps
ISBN 9789082503005

 

Advertenties

Een gedachte over “Boek: Alfonsina

  1. Pingback: Fietsen vs. Fotograferen | Praatjes bij plaatjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s