Rondje web: net niet echt

Experimenteel portret met de Diana Mini en verlopen HEMA 100 zwart-witfilm.

Niet helemaal echt, maar ook geen Photoshop. Diana Mini en verlopen HEMA 100 zwart-witfilm.

Soms zie ik een foto waarvan ik denk, die moet wel nep zijn. Photoshop! Soms wordt ik dan verbaasd doordat de foto toch echt blijkt te zijn. De fotograaf heeft niet achteraf de foto bewerkt, maar vooraf de werkelijkheid perfect naar zijn of haar hand gezet. Het levert soms heerlijk surrealistische, fantasierijke plaatjes op.

Hier wat voorbeelden van foto’s die bewerkt lijken maar het niet zijn:

Aakash Nihalani – serie tape
De foto’s van Nihalani lijken te zijn bewerkt met viltstiften of verf. Mensen worden door felgekleurde balkjes doorboord, geometrisch efiguren lijken naderhand over de foto’s te zijn geplakt. Maar het is allemaal echt, en slim gebruik van gekleurd tape en kartonnen rekwisieten.

Jee Young Lee – bizarre fanatasierijke studiofoto’s
Ook deze foto’s lijken het resultaat van uitgebreide digitale manipulatie. De fanatsiewerelden op de foto’s kunnen bijna niet echt zijn, toch? Maar dat zijn ze wel. Alles wat op de foto´s te zien is, is door Jee Young Lee met veel geduld en oog voor detail in een kleine studio gemaakt, waarna ze haar eigen hoofdpersoon is.

Myoung Ho Lee – bomen tegen witte achtergrond
Heel wat anders zijn deze bomen van Myong Ho Lee. Het lijkt of de bomen in fotoshop uit hun achtergrond zijn geknipt en tegen een wit vlak zijn gezet dat ze vrijmaakt van de omgeving. Maar de witte achtergrond is echt, een enorm laken achter de boom.

Het leuke van al deze foto’s vind ik dat ze spelen met je verwachtingen. We zijn tegenwoordig zo gewend aan gemanipuleerd beeld, dat je er al snel vanuit gaat dat wat niet echt lijkt, ook niet echt is. Toch blijkt dat dan soms toch zo te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s