World Photo Day

Openluchtfilm bij de Lievevrouwentoren. Polaroid Image 2 met Impossible Color film.

Openluchtfilm bij de Lievevrouwentoren. Polaroid Image 2 met Impossible Color film.

Het is vandaag World Photo Day. We kenden natuurlijk al de Worldwide Pinhole Photography Day, en de Film Photography Day, en March of Film (voorheen marchoffilm.com), maar nu is het dus World Photo Day. Opgericht in 2009 door een Australische fotograaf, onderscheidt deze dag zich in twee dingen: een zeer gelikte website, en een zeer brede doelstelling – het wereldwijd enthousiast maken van mensen voor fotografie. Tikje overbodig lijkt me, in deze tijd van telefooncamera’s en Instagram, maar ach, het is verder een sympathiek idee.

En de aanleiding is in elk geval een mooi verhaal. Er waren aan het begin van de 19e eeuw al verschillende fotografische processen ontwikkeld toen Louis Jacques-Mandé Daguerre met hulp van Nicéphore Niépce de Daguerrotype ontwikkelde. Niet het eerste fotografische proces, en zeker niet het laatste, maar wel het eerste dat praktisch bruikbaar was voor een grotere groep. Op 19 augustus 1839 verwierf de Franse staat het patent op de inmiddels geperfectioneerde methode en gaf het proces vrij, als cadeau aan de wereld. Vandaar dat 19 augustus nu Wereld Fotodag is.

Iedereen kan meedoen door een foto te uploaden. Een thema is er verder niet, het gaat gewoon om een foto die jouw blik op de wereld geeft. Er zijn ook geen beperkingen aan de gebruikte apparatuur of het niveau van de fotograaf, zegt de site. Al zie ik bij het doorbladeren van de galleries van voorgaande jaren toch vooral veel gelikte reisfotografie van duidelijk geen beginnende fotografen.

World Photography Day lijdt een beetje aan het euvel van ook de Pinhole Day en March of Film: je wordt opgeroepen om een (of meer, in het geval van MoF) foto te uploaden, en dat is het wel. Dan is Film Photography day eigenlijk leuker. Dat is dan wel een verzinsel van Lomography.com, die bepaald niet vies zijn van een stevige portie commercie, maar daar gebeurt tenminste wat: workshops over de hele wereld, fotografiewandelingen, voor iedereen toegankelijke online prijsvragen, het is allemaal net wat interactiever. Natuurlijk, Lomography heeft een enorm netwerk en de middelen om activiteiten op te zetten en te promoten, dat maakt het wel een stuk makkelijker om echt wat neer te zetten. De andere dagen zijn toch vooral hobbyprojecten van liefhebbers. Omdat ik zulke particuliere initiatieven wel altijd sympathiek vind, zal ik dan toch maar meedoen en een fotootje insturen. Analoog natuurlijk, dat wel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s