Fietsen vs. Fotograferen

Stukje cameracollectie

Vintage camera’s zover het oog reikt. Praktica MTL3 met Perutz Primera 200 film.

Bladerend door boeken als Alfonsina, en langs websites als hetiskoers.nl bedacht ik dat fietsen en fotograferen meer met elkaar gemeen hebben dan je op het eerste gezicht zou denken. Sowieso overlappen de categorieën fietser en fotograaf elkaar hier en daar. Zie bijvoorbeeld Leon van Bon, ooit profwielrenner, nu proffotograaf. Of zie de fijne Instagramaccount van Robert Gesink. Er is ook een aardige overeenkomst in hoe fotografen en wielrenners tegen hun materiaal aankijken.

Zo heb je in beide takken van sport de professionals. Om tot het beste resultaat te komen willen ze het beste materiaal dat voorhanden is. De full-frame digitale camera met alle toeters en bellen. De carbon fiets met precies de goede high tech derailleur en wielen. Misschien hebben ze thuis nog wel ergens een leuk vintage modelletje in een vitrine staan, maar als het er echt om gaat willen ze gewoon het beste wat er voorhanden is.

Aan het andere uiteinde van het spectrum heb je de vintage liefhebber. De mensen die in authentieke wollen shirtjes op een stalen oldtimer een eroica rijden en thuis minstens vijf klassiekrs hebben staan, perfect gerestaureerd. De mensen die met hun originele negentiende-eeuwse plaatcamera het collodiumproces hebben geperfectioneerd en die 35 mm film al nieuwerwetse onzin vinden.

Daartussen natuurlijk de liefhebbende amateur, die naast zijn nieuwe racefiets ook een vintage racefiets voor in de stad heeft, en droomt van die ene speciale Pinarelli (maar ja, die prijs…). De fotograaf die op vakantie toch wel een digitale camera bij zich heeft, maar ook de oude filmcamera van haar vader, en die droomt van een mooie oude Leica of Hasselblad (maar ja, die prijs…).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s