Expo: Objectief Nederland

Veld op Tiengemeten. Horizon Perfekt met Agfa CT Precisa 100

Random veld op Tiengemeten. Horizon Perfekt met Agfa CT Precisa 100

Op een vrije woensdagochtend togen mijn lief en ik naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Ik was er ooit wel eens geweest geloof ik, maar dat was al ver voor de verbouwing, dus het werd wel weer eens tijd. Melkmeisje, nachtwacht, je kent het wel. Die Rembrandts en Vermeers zijn heus mooi hoor, maar ik houd nu zelf meer van wat modernere kunst. Het mooie van het Rijks is dat als je de eregalerij voorbijloopt, je al snel in heerlijk rustige zalen belandt, waar ook veel moois te zien is.

Aanleiding voor ons bezoek was een tentoonstelling van het werk van Reinjan Mulder. Die wist in 1974 als rechtenstudent een kunstsubsidie los te peuteren voor een heerlijk fotografieproject: Nederland objectief. Hij verdeelde legde een rooster over de kaart, en fotografeerde op de 56 roosterpunten in de vier windrichtingen. Het resultaat zijn 56 series foto´s van voornamelijk weilanden en akkers. Op het eerste gezicht niet heel spannend, maar ik vind het een fantastisch project. Het idee was dat je meestal een foto neemt van iets wat mooi of interessant is of de aandacht trekt. Op deze systematische manier wilde Mulder nu juist volkomen objectief Nederland vastleggen. Fascinerend is vooral dat het zo agrarisch is. Tussen alle akkers en weides zit maar weinig stadsgezicht. Een achtertuin, een woonkamer, en dat is het wel. So much voor Nederland is vol! Ik hoorde van deze tentoonstelling via een krantenartikel, waarin de journalist met Muller nog een paar locaties opnieuw bezocht, en daar bleek niet eens zo gek veel veranderd. Ik had eigenlijk gehoopt dat op de tentoonstelling ook die nieuwe foto´s te zien zouden zijn als vergelijkingsmateriaal, maar dat was helaas niet zo.

Als tentoonstelling was het verder niet superspannend. De foto´s hingen er, een tikje slordig ingelijst, en een paar extra documenten (de kaart, de heerlijke brief van het ministerie van cultuur waarin landeigenaren wordt verzocht Muller toegang tot hun terrein te verlenen), en dat was het dan. Nou ja, veel meer had het waarschijnlijk ook niet kunnen zijn. Wat mooier opgehangen afdrukken was leuk geweest. Misschien maar gewoon het boek kopen dan, om nog af en toe langs de weilanden te bladeren.

De tentoonstelling Objectief Nederland is nog tot 25 september te zien in het Rijksmuseum te Amsterdam.

Als je daar dan toch bent, en na een kwartiertje klaar bent met Nederland, ga dan vooral ook op de verdieping erboven de Japanse prenten uit begin 20e eeuw zien (de website van het Rijks toont feilloos de twee prenten die mij het minst aanspraken, maar de rest is echt heel mooi). Prachtige tentoonstelling voor wie van Japanse prenten houdt, maar ook voor wie bijvoorbeeld van strips houdt. De prenten deden mij erg denken aan klassieke stripalbums in klare lijn, je kan er zo een Kuifje-avontuur bij bedenken. Erg de moeite! Nog tot 11 september.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s