Locaties: Burum

Een spacy surprise op het Friese platteland: satellietstation het Grote Oor in Kollumerland.

Burum. Praktica MTL3 met redscale van Agfa Vista Plus 400

Burum. Praktica MTL3 met redscale van Agfa Vista Plus 400

Al fietsend door Nederland kom je soms onverwachte dingen tegen. Rare monumentjes, vreemde gebouwen, of weilanden vol satellietschotels. De eerste keer dat we tijdens een Fries fietstochtje langs Burum kwamen, hadden we geen idee waar we nu weer beland waren. We peddelden rustig in het zonnetje tussen de weilanden door, toen we aan de horizon een aantal rare schijfvormige dingen in zicht kregen. Wat zou dat nu weer zijn, dachten we, en we besloten het eens van dichtbij te gaan bekijken. Na wat langs verschillende weggetjes te hebben gedwaald kwamen we uiteindelijk dichter in de buurt. Daar, in the middle of nowhere, stonden we voor een hele kudde enorme satellietschotels. Het had wel wat, op een surrealistisch manier, die witte schijven tegen de blauwe lucht.

Maar wat zou het zijn? Een afdeling van de geheime dienst, belast met het afluisteren van vijandelijke satellieten? Of juist met het afluisteren van onze eigen telefoontjes en Google-zoektermen? Een onderzoeksstation op zoek naar buitenaards leven? Thuisgekomen bracht Google al snel uitkomst. Er bleek weinig mysterieus aan te zijn: het is een grondstation voor satellietcommunicatie. ‘It Greate Ear’ wordt het genoemd (Fries voor het Grote Oor). Een mooie naam.

Toen we een jaar of wat daarna nog eens in de buurt waren, fietsen we er weer langs. Ze stonden er nog, de schotels, klaar om nog eens op de foto gezet te worden. Pas bij thuiskomst zag ik op de nieuwe foto’s dat het grote oor nog een stukje surrealistischer was geworden. De groezelige aanslag op de grootste schotel was inmiddels veranderd in een gezicht, fronsend naar de hemel. Alsof het allemaal niet meevalt, wat hij hoort.

Burum. Naamloze plastic panoramacamera met Kodak Color 200

Burum. Naamloze plastic panoramacamera met Kodak Color 200

Zo biedt het hoge noorden zelfs bij herhaalde bezoeken verrassingen voor de oplettende toeschouwer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.