Rondje web: borduurwerk

Deze geborduurde foto is nog wel toonbaar. Orginele foto: Agfa Agfamatic met verlopen Hema 200 zwart-witfilm.

Deze geborduurde foto is nog wel toonbaar. Orginele foto: Agfa Agfamatic met verlopen Hema 200 zwart-witfilm.

Een tijdje geleden wilde ik foto’s nabewerken met tekeningen en borduurwerk en dergelijke. Het werd een hopeloze mislukking wegens gebrek aan talent mijnerzijds. Dat het wel degelijk hele mooie dingen kan opleveren bewijzen de volgende kunstenaars.

Mana Morimoto heeft een prachtige serie van foto’s die bewerkt zijn met kleurig borduurwerk. Amerikaanse presidenten met laserogen, harpen met kleurige snaren, dat werk. Hier en daar ook fijne gifjes waarin ze de foto’s (meest oude tijdschriftfoto’s, als ik het goed heb) heeft geanimeerd.

Ook Hinke Schreuders bewerkt al bestaande foto’s met borduurwerk. Haar werken hebben een totaal andere uitstraling. Minder geinig, meer sfeer. Het reusltaat is wat donkerder, maar toch ook weer niet somber. Dit is denk ik wel mijn favoriet van de fotoborduurders, omdat het zo’n duidelijk eigen invulling is van wat bij anderen toch wat snel naar een trucje neigt.

Een heel andere vorm van borduurwerk op foto’s is het werk van Diana Meyer, ook een favoriet. Zij gebruikt haar eigen foto’s, en foto’s uit haar jeugd, en bewerkt die met kruissteekjes. De geborduurde vakjes geven een pixelachtig effect, dat doet denken aan een gepixeleerd computerscherm. In dit artikel vertelt ze over de achtergronden bij haar werk. Ik vind het resultaat zo al mooi om te zien, maar de ideeën erachter geven het nog een extra laag die me ook erg aanspreekt. Een citaat: “I am interested in the disjuncture between actual experience and photographic representation and photography’s ability to supplant memory. By borrowing the visual language of digital imaging with an analog process, a connection is made between forgetting and digital file corruption.”

Ook leuk: geborduurde röntgenfoto’s. De ietwat wazige, spookachtige zwart-witfoto’s contrasteren fraai met de kleurrijke borduursels van Matthew Cox. Knokige röntgenbeentjes pootjebadend in een vijver vol waterlelies, een schedel van Medusa vol slangen. Het is een wonderlijke wereld.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.