Vier manieren om met reflecties te spelen

Reflecties in foto’s zijn misschien een beetje een cliché. Reisgidsen staan vol met een tikje kitscherige plaatjes van perfect in een meer of vijver gereflecteerde bergtoppen en kasteeltjes. Maar een cliché wordt natuurlijk niet voor niets een cliché. De reden dat je zo vaak foto’s met reflecties ziet, is omdat dat nu eenmaal goed werkt en vaak een bevredigend  resultaat oplevert. Daarom een paar manieren om wat met reflecties te spelen.

Amsterdam met de Yashica D en Kodak Plus-X Pan 125

Lekker toch, reflecties? Yashica D en Kodak Plus-X Pan 125

Ondersteboven

Neem een foto van een reflectie in zo rimpelloos water, en draai de foto ondersteboven. Tikje afgezaagd? Ach, maar hij blijft toch leuk vind ik. Het geeft net een beetje surrealisme aan je foto. Het ziet eruit als een normaal beeld, maar dan net een beetje raar. Het duurt een paar seconden voor je er de vinger op kan liggen en je beseft, wacht even, het staat op zijn kop!

Licht in de duisternis

Een wat serieuzere manier om reflecties te gebruiken is om je foto’s op te lichten. Bij slecht weer kan je foto nog wel eens wat donker en somber uitvallen. Maar natte wegen reflecteren een hoop licht en peppen daarmee je foto aardig op. Bovendien kan een glimmend natte straat of vloer zorgen voor wat meer details om een verder wat non-descripte voorgrond wat interessanter te maken.

Ruiten

Voor een wat andere blik op bijvoorbeeld leuke geveltjes die je al honderd keer op de foto hebt gezet kun je ook reflecties gebruiken. Glimmende auto’s zijn daar heel geschikt voor. Zo krijg je als het ware twee foto’s in één. Daarbij geeft de vervorming van het spiegelbeeld vaak nog een aardig extra effect. Ook winkelruiten kunnen een leuk dubbeleffect geven, als je zowel het interieur erachter, als de reflecties ertegenover weet vast te leggen.

Abstract

Een enkele keer lukt met me ook om met behulp van reflecties een surreel, bijna abstract te maken. Als de reflectie zo perfect is dat je niet meer ziet waar de echte wereld ophoud en de reflectie begint kunnen er ook mooie dingen ontstaan. Mijn voorbeelden zijn bij een meertje genomen, maar ik heb ook prachtige voorbeelden bij spiegelwanden gezien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s