12 maanden, 12 projecten – Oktober Image Transfer

pola

Een van de leuke dingen die je met Poalroid-film – en ook met Impossible-film – kunt doen is een image transfer. In het kort: je pelt de emulsielaag van een foto af en plakt die ergens anders op. Ik heb in het verleden al eens een paar keer geprobeerd zo’n image transfer te maken, met wisselend succes. Afgelopen maand ging ik dan maar eens een nieuwe poging wagen.

Een Polaroid image transfer maken is in essentie vrij eenvoudig. Knip om te beginnen de rand van de foto af. Je kunt een smaller of breder randje laten zitten (dat geeft een decoratief zwart randje), maar er moet wat vanaf. Als je het dikkere deel van de brede rand onder de foto in zijn geheel eraf knipt, heeft dat als voordeel dat je geen (of althans niet al te veel) emulsieresten aan je vingers (en je foto, je werkoppervlak, je kleren) krijgt. Sowieso is het wel een goed idee om een laagje kranten of zo uit te spreiden, want je wil geen vieze chemische resten op je eettafel of aanrecht.

Is de rand eraf, dan kun je de plastic laag van de achterkant trekken, en het resterende folierandje van de voorkant pulken.

De randjes van de foto geknipt.

De randjes van de foto geknipt.

De volgende stap is om je foto in een bakje met warm water te leggen. De emulsielaag gaat dan rimpelen, en komt los van het plastic laagje aan de voorkant van de foto. Hoe warmer het water, hoe sneller dit gaat, maar pas op dat je er wel met je handen in kan zonder je te branden (dit is een tip uit ervaring…).

Na een paar minuten komt de emulsielaag los, maar soms blijft hij aan de randjes wat plakken. Met een plastic lepeltje of met je vingers kun je hem voorzichtig loswerken. Pas op, want de emulsielaag is erg kwetsbaar! Voor je het weet heb je er een gat in gepookt. Hoed de foto steeds onder water bij het pulken, anders gaat het zeker mis. Het emulsielaagje sliebert als een weke kwal door het water, wat de boel er niet makkelijker op maakt (zie het frommeltje in de foto hieronder).

De plastic laag komt los van de emulsielaag.

De plastic laag komt los van de emulsielaag.

Met de plastic laag komen er ook wat wittige emulsieresten los. Probeer ze voorzichtig wat van de foto te vegen, met je vingers, of misschien met een fijn kwastje. Ik heb me er verder niet al te veel om bekommerd.

Stap drie is om het emulsielaagje zo goed mogelijk valk en uitgespreid te krijgen, en dan je hand eronder te schuiven. Til het uit het water en mik het in een bak koud water. Bijna onmiddellijk wordt de laag dan een stuk stijver.

In het koude water word de emulsielaag wat stijver.

In het koude water word de emulsielaag wat stijver.

De truc is om hem vlak, uitgespreid en in de goede oriëntatie te krijgen, en er dan een stuk stevig papier of dun karton (of waar je de image transfer ook op wil maken) onder te schuiven in het water. Dat is even een handigheidje. Wat bij mij werkte was om de bovenrand goed te hebben, die vast te klemmen op het papier, en dan het papier zo omhoog te trekken, zodat de laag als het ware op het papier spoelt. Als je begrijpt wat ik bedoel. Een filmpje zou het natuurlijk veel duidelijker maken, maar dat bedenk ik nu pas.

Nog iets om mee rekening te houden: de image transfer is groter dan de oorspronkelijke foto. Mijn mooi op maat geknipte kartonnetjes bleken dus net te klein te zijn.

De image transfer is groter dan de oorspronkelijke foto.

De image transfer is groter dan de oorspronkelijke foto. En een tikje scheef.

Nu kun je de transfer laten drogen en is hij klaar.

Je kan er natuurlijk nog allerlei andere dingen mee doen. Transfers op bedrukt papier, op andere foto’s, verschillende transfers over elkaar… Het hangt wel een beetje van de foto af. Zo probeerde ik ooit een tamelijk licht uitgevallen Polaroid over een felblauwe cyanotype te maken, maar dat werd niks: de lichte foto viel helemaal weg tegen het harde blauw. Maar ik heb prachtige voorbeelden gezien (bijvoorbeeld van Laura Su Lilie) van geslaagde combinaties, dus het kan zeker.

Wel maakte ik een samenstelling van twee transfers naast elkaar. Een uitdaging. Had ik de eerste net goed op het papier, probeerde ik de tweede erbij te doen, dreef de eerste weer weg. Misschien is het handiger om de eerste eerst te laten drogen voor je aan de tweede begint, dan heb je wat meer tijd om te manoeuvreren. Leermoment. Uiteindelijk lukte het, en ik ben erg tevreden met het resultaat.

Advertenties

Een gedachte over “12 maanden, 12 projecten – Oktober Image Transfer

  1. Pingback: Terugblik 2016 | Praatjes bij plaatjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.