Rondje web: instant inspiratie

pola

Polaroid 640 met Impossible Color film.

Geïnspireerd door David Hockney, beeldend kunstenaar die behalve kleurrijke schilderijen ook veel waanzinnig moois maakt met Polaroids. Polaroid 640 met Impossible Color film.

Er zijn heel wat fotografen met veel meer talent dan ik die de mooiste dingen maken met instantfoto’s. Klikkend over het web kun je je hart ophalen aan prachtige en jaloersmakend mooie dingen.

Een van de opmerkelijkste fotografen is misschien wel Elsa Dorfman. Haar portretfoto’s zijn op het eerste gezicht vrij conventioneel. Het zijn mooie studiefoto’s, degelijke portretten ten voeten uit van gewone mensen en families, op karakteristieke Polaroid peel apart film (te herkennen aan de zwarte randen). Het zijn echter niet zomaar Polaroids, maar enorme grootbeeldlappen van 20 x 24 inch (dat is dus 50 bij 60 cm), genomen met een manshoge camera waarvan er maar zes op de wereld zijn. Maar denk niet dat die camera maar een gimmick is, het werk van Dorfman is op zich al de moeite waard, met sociaal bewogen portretten van kankerpatiënten en AIDS-slachtoffers, en een fraaie inkijk in het intellectuele milieu van de beat-generatie.

Heel wat anders is het werk van Stephanie Schneider. Deze Duitse fotografe was de inspiratie voor het Impossible Project. Ze werkt veel met verlopen Polaroid-film, die haar foto’s hun karakteristieke verwassen pasteltinten geven. Haar favoriete locatie is het Amerikaanse westen, wat haar foto’s een soort broeierige Hollywoodsfeer geeft. Sterker nog, ze verwerkt haar foto’s ook in films. Dit is een van die fotografen wier werk ik graag eens in het echt zou zien.

Wil je nog veel meer interessante instantfotografen leren kennen, dan is het online Impossible Magazine van Impossible Project een goeie bron. Behalve meer algemene essays over (instant)fotografie en fotografietips vind je hier een schat aan portretten van (meest jonge) fotografen. Van de Nieuw-Zeelandse Katoanga Finau bijvoorbeeld, die mooie, minimalistische zwart-witportretten maakt. Of De Amerikaanse Mara Foley, wier double exposures je meenemen in een soort alternatieve realiteit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s