Luchtfoto

Op een dag kwam mijn lief thuis met een kartonnen koker met daarin een foto. En wat voor foto: het was een lap van bijna een vierkante meter! En dan geen computeruitdraai of zo, maar een echte fotografische afdruk, op dik, glanzend fotopapier. Gered van de papierbak op zijn werk. De spreekwoordelijke zolder van de Geologische Dienst was eens uitgemest en deze foto van de Topologische Dienst was overbodig verklaard. Het is de perfecte synthese van mijn fotografiehobby, en lief’s landkaartenhobby.

luchtfoto2

De foto is ooit met een enorme camera vanuit een klein vliegtuigje gemaakt. Ik heb wel eens zo’n ding gezien, in het luchtmachtmuseum in Soest (de moeite waard, ook als je zoals ik eigenlijk niet zo veel met vliegtuigen hebt). Het zijn monsterlijk grote camera’s, wat wel past bij zo’n monsterlijke afdruk.

Camera voor luchtfotografie. Olympus XA met Lomography CN 800.

Camera voor luchtfotografie. Olympus XA met Lomography CN 800.

Uiteraard is het ding veel te groot voor mijn arme A4-scannertje. Ik heb geprobeerd er wat goede foto’s van te maken, maar dat valt nog niet mee. Het is verrekte glanzend papier. Maar ondanks de lichtreflecties valt er toch wel wat te zeggen over de foto.

We zien de plaats Maarssen, aan de Vecht. Ook te zien is het Amsterdam-Rijnkanaal. Hedendaagse bewoners zullen het misschien niet meteen herkennen, want deze foto stamt uit 1967. Er is tegenwoordig een stuk meer Maarssen dan toen.

Op de rand van de foto zien we een paar meters en andere gegevens. De tweede meter is een hoogtemeter, die aangeeft dat deze foto op 4,3 km hoogte is genomen. 2250 is waarschijnlijk een serienummer van de foto.

luchtfoto

De foto is genomen op Kodak Safety Film. ´Safety´ sloeg op het feit dat dit een acetaatfilm was, een stuk minder brandgevaarlijk dan de vroegere nitraatfilms. De inkepingen in de rand lijken op het eerste gezicht notch codes te zijn, waaraan de fotograaf in het donker kan voelen welk type film het is, en aan welke kant de emulsie zit. Bij nader beschouwing zijn het echter gewoon inkepingen op de film netjes in de camera te leggen.

Een behulpzame fotograaf op Lomography.com wist me te vertellen dat de foto waarschijnlijk is genomen met een film speciaal voor grote hoogtes (Kodak ESTAR Base), die op spoelen van wel 30 meter zat. De gebruikte camera was dus waarschijnlijk nog een slag groter dan die op de foto hierboven (die getuige de handgreep voor uit de hand genomen luchtfoto’s was).

luchtfoto3

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s