Expo: Josef Koudelka – Exiles/Wall

Rotterdams panorama. Lomography Spinner 360 met Ilford FP4+ 125 film.

Rotterdams panorama op weg naar het museum. Lomography Spinner 360 met Ilford FP4+ 125 film.

Steeds hetzelfde museum gaat ook vervelen, dus trokken we naar Rotterdam om het Nederlands Fotomuseum te bekijken. Daar zagen we de tentoonstelling Exiles | Wall, met twee series foto’s van de van oorsprong Tsjechische fotograaf Josef Koudelka. Koudelka werd bekend toen hij in 1968 de Russische inval in Praag vastlegde. Niet lang daarna ontvluchtte hij Tsjechoslowakije en trok vervolgens jarenlang door Europa.

Exiles is van die zwerftochten het verslag, al is verslag niet helemaal het goede woord. De foto’s, van mensen, landschappen en situaties die Koudelka onderweg tegenkwam, hebben op het eerste gezicht niet veel met elkaar te maken. Foto’s uit verschillende landen hangen ook kriskras door elkaar. Toch vormen ze op de een of andere manier een samenhangend licht melancholisch geheel. Het help natuurlijk ook dat het prachtige foto’s zijn. Koudelka is een van die mensen die een foto kunnen maken van een gescheurd steigerdoek zonder dat het saai of afgezaagd wordt. Hij heeft ook een scherp oog voor markante situaties. Zo is er de foto van een paar mannen op de rug gezien die in een steegje tegen de muur staan te plassen. Schitterende compositie, prachtige foto. Van zeikende kerels. Dat is toch knap.

Wall is een recenter project, waarin Koudelka in Israel langs de grens tussen de Joodse en de Palestijnse gebieden is gereisd. De brede panoramafoto’s tonen de betonnen muur en de hele veiligheidsindustrie tussen de twee gebieden. Er is bijna geen mens te zien op de foto’s, en daardoor worden de beelden des te absurder.

Exile | Wall is nog tot 15 januari te zien, en is zeker de moeite waard.

Nederlands Fotomuseum
Gebouw Las Palmas
Wilhelminakade 332
Rotterdam

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.