Goed nieuws: Ektachrome komt terug

Binnenkort weer nieuw te krijgen. Minolta AF-C met Ektachrome 100 film.

Binnenkort weer nieuw te krijgen. Minolta AF-C met Ektachrome 100 film.

Zowaar, wie had dat gedacht, er komt een klassieke filmemulsie van een groot merk terug! De Kodak Ektachrome staat op uit de dood.Ik vind dat mooi nieuws. Ik heb tot nu toe vooral ervaring met de andere Ektachrome varianten (het ene rolletje 100 dat ik schoon was behoorlijk verlopen), maar het is altijd leuk om een nieuwe kans te krijgen met een klassieke film.

Liefhebbers van analoge fotografie zijn de afgelopen jaren gewend geraakt aan slecht nieuws. In de loop der jaren is de een na de andere mooie filmemulsie uit de handel genomen. Maar nu lijkt het tij dan toch op bescheiden wijze te keren. Door de toegenomen verkoopaantallen van analoge film de afgelopen paar jaar heeft Kodak besloten om de Ektachrome terug te brengen. Ze zeggen in hun persbericht weliswaar niet welke Ektachrome (64, 100, 200…), alleen dat het de 35 mm-variant zal zijn. De consensus op de verschillende fotologs lijkt te zijn dat het wel Ektachrome 100 zal worden. Het is volgens mij best een omslag, dat een groot merk als Kodak een eerder gediscontinueerde emulsie terug op de markt brengt, tot nu toe sneden die juist vooral in hun aanbod.

Overigens was het al niet allemaal kommer en kwel in filmland. Er zijn al langer diverse kleinere bedrijfjes die nieuwe film op de markt brengen. Een deel daarvan leunt nogal op de gimmick-films. Lomography met zijn Purple en Turqoise, en eerder de Sunshine Strip (al hebben ze natuurlijk ook een hele lijn conventionele kleuren- en zwartwitfilm), maar ook Kono met zijn voorbewerkte films met kleurtjes, patroontjes en lichtflitsen. Dan heb je nog de herstarts van oude merken door bevlogen liefhebbers, zoals Impossible dat Polaroid-film is gaan maken, en het Italisaanse Ferrania waar op dit moment hard wordt gewerkt om de oude apparatuur weer aan de gang te krijgen. En de nog kleinere initiatieven, zoals het Film Photography Project (een internetradiostation dat ook een eigen lijn film heeft), en Film Washi (dat film op washipapier maakt).

Genoeg leuks te krijgen dus voor de filmliefhebber. Maar dat zelfs een filmmoloch als Kodak nu weer nieuwe oude film gaat maken, dat is wel extra heuglijk.

Een gedachte over “Goed nieuws: Ektachrome komt terug

  1. Pingback: Ektachrome E200 | Praatjes bij plaatjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s