Een box voor alle leeftijden: Agfa Isoly Junior

Agfa Isoly Junior  met Lomography CN 400 film.

Agfa Isoly Junior met Lomography CN 400 film.

Op een vlooienmarkt kwam ik voor twee euro een gezellig boxcameraatje tegen, de Agfa Isoly Junior. In gedachten noem ik hem altijd de Jsoly, maar dat komt omdat de I op de camera er nogal J-achtig uitziet. Het is echt Isoly. Hij oogt een beetje als een platgeslagen Clack, nog zo´n fijn Agfa-boxje.

Zoals de naam al een beetje aangeeft, was de camera – die van 1961 tot 1971 in productie was – bedoeld als een instapmodel. Hij is van superlicht aluminium, dus makkelijk te hanteren. Ondanks die lichtheid voelt hij toch behoorlijk robuust aan, hij kan tegen een stootje. Daarbij heeft hij nauwelijks instelmogelijkheden: je kunt kiezen uit zonnig, bewolkt en close-up. Een kind kan de was doen dus.

De camera heeft een f/8-f/11 meniscuslens en een vaste sluitertijd van ongeveer 1/30s. De minimum focusafstand is 2 meter. Hij produceert 16 foto’s van 4 × 4 cm. Er zit een hotshoe op, maar helaas geen bevestigingen voor een camerariem. Er hoort eigenlijk een leren cameratas bij, maar die heb ik niet. Ik vind die tassen trouwens toch nooit zo handig, met zo’n enorme flap die je om moet klappen voor je een foto kan maken. Ik heb ooit een provisorisch tuigje gehaakt, wat zowaar werkte omdat de camera zo licht is. Maar ideaal is anders.

Wat de foto’s betreft: die vallen niks tegen. Het is natuurlijk een simpel ding, en dat zie je terug. Vooral langs de randen is het beeld behoorlijk low-fi. Echt scherp wordt de foto vrijwel nergens. Ik vind zelf dat hij vooral geschikt is voor zwart-witfilm of redscale, daar is dat was onscherpe minder storend. Ondanks zijn gebreken vind ik dat de Isoly toch heel aardige plaatjes produceert. Doordat je niet echt dichtbij je onderwerp kan komen (nou ja, en de onscherpte dus) is de camera niet echt geschikt voor portretten, maar je kan er wel heel sfeervolle stadsbeelden mee vastleggen, en mooi dreigende landschappen.

Het is misschien geen camera voor elke dag, maar zo af en toch is het toch een leuk ding om een rolletje mee vol te schieten.

Advertenties

2 gedachtes over “Een box voor alle leeftijden: Agfa Isoly Junior

  1. Pingback: Top 5 stijgers bij de favoriete camera’s | Praatjes bij plaatjes

  2. Pingback: Camera: Agfa Isola I | Praatjes bij plaatjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.