Boek: Slinkachu – Little People in the City

Little Person in mijn City. Yashica D en Fuji Provia 400

Little Person in mijn City. Yashica D en Fuji Provia 400

Jaren geleden las ik eens – geen idee waar – wat over het boekje Little people in the city  van Slinkachu. Het klonk leuk en de foto’s bij het artikeltje waren grappig. Zoals dat gaat daarna vergat ik het weer. Laatst kwam ik tussen de tweedehandsboeken zowaar dit boekje tegen, en ik herkende het meteen. Blijkbaar heeft het indertijd toch indruk gemaakt. Omdat het er nog steeds leuk uitzag, en niet duur was, nam ik het mee.

Little People in the City is de eerste neerslag van een nog altijd voortdurend kunstproject. Slinkachu, die ondanks zijn exotische naam gewoon uit Engeland komt, werkt met piepkleine miniatuurfiguurtjes die hij tegen een achtergrond uit de ‘normale’ wereld fotografeert. In tegenstelling tot andere fotografen die met miniatuurfiguurtjes werken, is de foto niet het (einige) hoofddoel. De poppetjes worden door Slinkachu op hun fotolocatie vastgelijmd en achtergelaten als locatieobject. Heel klein locatieobject, dat wel.

In het boek staan steeds twee foto’s naast elkaar. Eerst zie je een gewoon straatbeeld, een trottoir in een nondescripte straat met een stukje berm en een auto op de achtergrond. Daarnaast is ingezoomd en zie je dat in een barst in het trottoir een piepklein bouwvakkertje staat te boren. Kijk je terug naar de eerste foto, dan zie je je inderdaad dat daar ook een figuurtje op staat, van hooguit een centimeter of twee hoog. Vaak vallen de tafereeltjes volledig weg tegen de achtergrond. Ik ben benieuwd of ze wel eens echt worden ontdekt, of meestal gewoon ten prooi vallen aan straatvegers of achteloze voorbijgangers.

De scenes zijn perfect afgestemd op hun omgeving. Een minimannetje wordt bij een afzetting van een bouwplaats gewaarschuwd voor “giants working overhead”, op een grootstedelijke stoeprand probeert een zakenmannetje een taxi aan te houden, in een groezelig hoekje zit op een sigarettenpeuk een exhibitionistje. Het aardige is ook dat het niet enkel schattige minitafereeltjes zijn, maar dat er ook wordt getippeld, gevochten en gemoord. Het geeft een lekker scherp randje aan wat anders toch een beetje een gimmick wordt.

Het is een grappig boekje, dat wel aanzet om je omgeving extra goed te bekijken. Je weet nooit of er bij jou in de buurt niet ook Little People wonen. Dat is eigenlijk nog het mooiste aan dit boekje: de wetenschap dat al die minimensjes ook echt worden achtergelaten in de wereld door hun maker.

Little People in the City – Slinkachu
2008, Pan MacMillian
ISBN 9780752226644

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.