Klein maar fijn: Olympus OM-1

Olympus OM_1 vastgelegd met de Yashica D en Foma Fomapan 400 film.

Olympus OM_1 vastgelegd met de Yashica D en Foma Fomapan 400 film.

In de veranderlijke rangorde van favoriete spiegelreflexen scoort de Olympus OM-1 consequent hoog. Het is dan ook een zeer aangenaam ding. Slank en fijngebouwd, zonder al te licht en flodderig aan te voelen, Uitgevoerd in stijlvol en stevig metaal ligt hij prettig in de hand.

Gemaakt tussen 1972 en 1988 (verschillende modellen die licht verschillen) is dit jarenlang de kleinste en lichtste spiegelreflexen op de markt geweest. Mijn versie is een vroege, uit 1972-1974. Nog zonder motordriveaansluiting, Het is een volledig handmatige camera, dus zonder auto-stand. Sluitertijden lopen van 1 tot 1/1000e seconde. Hij heeft een lichtmeter aangedreven door een PX 625 batterijtje. Ik heb er een standaardobjectief bij: 50 mm Zuico Auto-S 1:1,8.

Het is een prettige camera in het gebruik. Dat hij zo licht is, is zeker een voordeel, dat levert toch net wat minder snel een stijve nek op als je het ding een hele dan meesleept bij een wandel- of fietstocht. De verschillende knoppen en ringen zijn soepel in het gebruik, en vooral de sluiter heeft een aangenaam lichte bediening. Pluspuntje is dat het terugspoelknopje niet zoals gebruikelijk onderop de camera zit, maar aan de voorkant. Het is daardoor een extra makkelijk om dubbele opnames te maken, door bij het doorspoelen dat knopje ingedrukt te houden.

Al met al zijn het misschien geen grote duidelijke oorzaken waardoor ik de Olympus OM-1 zo’n prettige camera vind, maar alle kleine voordeeltjes bij elkaar – lichtgewicht, stijlvol, lichte bediening – zorgt er toch voor dat ik regelmatig naar de OM-1 grijp als ik een spiegelreflex nodig heb.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s