Rondje web: Superhandig!

Door de zoeker van de Yashica D met de Praktica MTL3 en Perutz Primera 200

Volstrekt random foto voor de leuk. Door de zoeker van de Yashica D met de Praktica MTL3 en Perutz Primera 200

Voor een beetje fotohobbyist is het internet onmisbaar. Niet alleen om razend interessante blogjes over fotografie en oude camera´s te lezen, maar vooral ook als schier onuitputtelijke bron van kennis. Wat zijn die witte vlekken op mijn negatieven, zelf cyanotypes maken, waar zijn kleurenfilters goed voor, de meest bizarre zelfbouwcamera’s, je kunt het zo gek niet bedenken, of het staat wel ergens online uitgelegd. Tussen al die fantastische sites die je misschien één of twee keer bekijkt, zitten een paar onmisbare websites waar ik steeds weer terugkom.

Massive Dev Chart

De Massive Dev Chart van Digitalthruth is onmisbaar voor elke thuisontwikkelaar. In deze database kun je van bijna alle zwartwitfilms die je kunt bedenken de ontwikkeltijden opzoeken, Je kiest de goede film uit de lijst, en de ontwikkelaar die je gebruikt, en dan rolt er een keurig tabelletje uit met tijden, afhankelijk van de verdunning en gebruikte iso-waarde. Hij is niet helemaal uitputtend, maar het komt aardig in de buurt. Extra bonuspunten krijgt de site voor een handig rekentooltje waarmee je de ontwikkeltijd kunt omrekenen voor andere temperaturen en voor continue agitatie (zoals in mijn ontwikkelapparaat).

Camera-wiki.org

Als ik weer eens een oude camera heb gescoord bij kringloopwinkel of rommelmarkt, is de camerawiki de eerste stap om meer informatie te vinden over de camera, de maker en de geschiedenis  ervan. Met handige links naar verwante modellen en dergelijke.

Matts Classic Camera Collection

Met een beetje geluk staat de nieuwe aanwinst ook nog op Matts Classic Camera’s van Matt Denton. Denton schrijft uitgebreide recensies van zijn camera’s, vol tips en trucs om het optimale uit je camera te halen. Op deze site vind je bovendien nog een aantal nuttige tips en handleidingen voor het schoonmaken en repareren van camera’s.

Butkus Camera Manual Library

Volgende stap is dan om de originele handleiding op te zoeken, om erachter te komen wat alle knopjes en metertjes doen, welk batterijtje er precies in moet en meer van dat soort nuttige weetjes. Tien tegen één dat je die vindt op de site van Michael Butkus. Laat je niet afschrikken door het afgrijselijke jaren-negentigdesign (animated gifs! scrollende tekst!), deze site is een fantastische bron van oude handleidingen.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s