Rappe vierkantjes: Agfa Iso Rapid

De Agfa rapidjes vastgelegd met de Yashica D en Foma Fomapan 400 film.

De Agfa rapidjes vastgelegd met de Yashica D en Foma Fomapan 400 film.

Een van mijn oudste kringloopaankopen is de Agfa Iso Rapid. Ik kocht hem vrijwel tegelijkertijd met de sterk verwante Isomat Rapid. Gemaakt vanaf 1965 was het er een in de rapid-serie. Dat wil zeggen dat er geen gewone rolletjes in gaan, maar zogenaamde rapid-cassettes. Die zijn niet meer in de handel, maar gelukkig zijn de lege cassettes (waarvan er meestal nog wel eentje in een tweedehands rapid-camera zit) makkelijk te hervullen met standaard 35mm-film. Zodra je zo een film klaar hebt, is de Iso Rapid een aardig ding.

Veel instelmogelijkheden heeft de camera niet, maar dat heeft soms ook wel zijn voordelen. Geen gedoe, gewoon afdrukken. Het is een lekker snel point-and-shootdingetje waar je toch heel aardige foto’s uit kunt krijgen. De glazen lens levert heel acceptabele, scherpe beelden op, in een fijn vierkant formaat.

Hij is in de loop der tijd in verschillende uitvoeringen gemaakt (verschillende flitsaansluitingen, verschillende afdrukknoppen, dat soort variaties). Ik heb er twee: een zwarte Iso Rapis IF, met AG-1 flitsaansluiting (waar lampjes in moeten) en een Iso Rapid I met stijlvol geborsteld aluminium frontje met standaard hotshoe. Op die flisters na zijn ze in principe hetzelfde. Op de ene staat weliswaar Isinar en op de andere Parator, maar dat is een schijnbeweging: Isinar is de lens, Parator het sluitermechaniek. Beide zijn in de beide camera’s identiek.

De camera is redelijk licht en simpel in het gebruik. De instelmogelijkheden beperken zich tot een keuze voor zonnig, halfbewolkt of bewolkt/flits. Daar valt weinig aan te verpesten.

Het enige nadeel van de camera is dat in de oorspronkelijke cassette maar film voor 16 negatieven zat. Hervul je de camera, dan past er al snel meer film in. Na 16 foto’s stopt de camera echter vanzelf, en de enige manier om hem weer aan de gang te krijgen is om de camera even open te maken. Dat probeer ik wel altijd in het donker, maar als je niet oplet ben je toch zo een foto of twee kwijt. Nooit meer dan dat overigens, want het rapid systeem is dan weer zo ontworpen dat de belichte film ook een cassette in geduwd wordt. Spring hij per ongeluk open, dan ben je dus ook maar weinig foto’s kwijt.

Ondanks dit nadeel is het een leuke, compacte camera, die zich makkelijk in een jaszak of tas laat steken voor onderweg.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.