Boek: Gulag

Lyngen, Diana Mini met Lomography Earl Grey 100 film.

Deze foto heeft niets met de Goelag te maken, maar is dan in elk geval op dezelfde breedte genomen als waar veel kampen lagen. Noorwegen, Lyngen, Diana Mini met Lomography Earl Grey 100 film.

Na het lezen van Kamp, een semi-autobiografisch boek over een arts in de Goelag (van Angela Rohr, de moeite waard), trok ik het boek Gulag eens uit de kast. Deze enorme baksteen geeft een goed beeld van het leven in de Sovjet-concentratiekampen. In korrelig zwart-wit zie je de gevangenen en bewakers aan het werk, in het ziekenhuis, op portretten. Fraaie foto’s van getekende koppen en spartaanse levensomstandigheden.

Het boek is ingedeeld per kamp of project, en er komen 7 kampen/projecten aan bod. Per kamp krijg je eerst een korte geschiedenis van het kamp, en daarna foto’s, met waar mogelijk uitgebreide bijschiften met namen en uitleg. Vervolgens krijg je wat fragmenten uit dagboeken en geschiedenisboeken over het betreffende kamp. En tot slot is er dan nog een fotoreportage van hoe het kamp er tegenwoordig bij ligt. Meestal blijken het nu gewoon dorpen te zijn, bevolkt met ex-gevangenen of hun nakomelingen. Ook van hen zijn korte biografietjes bij de foto’s geplaatst.

Juist deze verhalen van hoe het nu is geven het boek wat mij betreft wel meerwaarde. Het plaatst de historische foto’s in een context, en maakt duidelijk dat met het sluiten van de kampen het Goelag niet in één keer verleden tijd is. De geschiedenis gaat gewoon door. Daarbij zijn het ook nog eens mooie foto’s, dat helpt natuurlijk.

Gulag – Life And Death Inside The Soviet Concentration Camps 1917-1990
Thomasz Kizny
Firefly Books, 2004
ISBN 9781552979648

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s