Accessoires: Holga lensfilters

Noir macroslak. Holga 120 CFN met macrofilter en Fomapan Creative 200 film.

Noir macroslak. Holga 120 CFN met macrofilter en Fomapan Creative 200 film.

De Holga is een degelijke baksteen van gegoten plastic. Aan verwisselbare lenzen doet hij niet, je zit vast aan de plastic lens die je gekregen hebt. Die is prachtig, dus waarom zou je ook iets anders willen? Maar af en toe zou het leuk zijn om wat dichter bij te kunnen komen met de Holga. Een fraaie bloem wat meer close-up, of een verre berg wat dichterbij. Voor dat soort situaties zijn er opzetstukken te koop.

In mijn collectie heb ik een setje close-upfilters, een paar macrofilters, en een telelens. Zo is mijn Holga echt in alle situaties inzetbaar. Nou ja, in theorie dan. De lensjes zijn leuk om mee te spelen, maar het kost wel wat oefening om er ook echt bruikbare plaatjes mee te schieten.

De telelens bijvoorbeeld, haalt het beeld 1,5 keer dichterbij. Het ding bestaat uit een plastic koker met lens, die je helemaal over de Holgalens heen schuift. De camera moet op standje oneindig staan. Neveneffect van de telelens is een extreme cirkelvormige vignettering. Het heeft wel wat, maar je moet er wel rekening mee houden dat je beeld een stukje kleiner word dan normaal. Nog meer dan anders moet je zorgen dat wat je in focus wilt hebben, in het midden van het beeld staat.

Ook de close-up- en macrofilters geven een sterke vignettering, maar minder dan de telelens. Het zijn dan ook veel plattere opzetstukjes die je voor op de lens zet (ook weer met de camera op stand oneindig). Ik ben zelf het meest gecharmeerd van de close-upvarianten, waarmee je foto’s kunt maken op respectievelijk 50 cm, 25 cm en 12 cm afstand. Vooral bij de kleinere afstanden moet je wel opletten dat je niet te veel op de zoeker afgaat, want de lens zit natuurlijk een paar centimeter lager.

De macrofilters staan een afstand tot je onderwerp toe van 6 of 3 cm. In theorie een geweldige gelegenheid om superclosups te maken, maar er zijn wel een paar aandachtspunten.

Zo is op die afstand – nog meer dan bij de close-upfiletrs – de zoeker volstrekt nutteloos. Je moet dus over je camera heen kijken en de lens zo maar zien te richten. Dat is vooral in het begin nog wel lastig, en ik heb dan ook de nodige foto’s met een vrij lege bovenste helft.

Ook moet je als je zo dicht op je onderwerp zit, opletten dat het niet te donker is. Je hangt al snel met je camera al het licht te blokkeren. Bovendien heb je ook een extra laag plastic voor de lens zitten die het licht tegenhoudt. Zorg dus voor voldoende iso, een extra lamp, of gebruik de flits.

Het is bij alle filters van belang dat je de afstand goed inschat, want de scherptediepte is klein. Een meetlatje bewijst goede diensten. Of kies een onderwerp met voldoende diepte, zodat er altijd wel wat in focus is.

Heb je ze eenmaal onder de knie, dan kun je leuke resultaten bereiken. Niet slecht voor wat stukjes plastic!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.