Microclicks

Microclicks in Redcale 100 en de Holga 120 CFN.

Microclicks in Redcale 100 en de Holga 120 CFN.

Een van de leuke technieken die je met de Holga kunt toepassen is die van de microclicks. Deze vorm van panoramafotografie levert ijle, wat uitgerekte beelden op. De werkwijze is ongeveer hetzelfde als bij een eindeloos panorama: afdrukken, niet helemaal doorspoelen, iets opschuiven, en nog eens afdrukken, net zolang tot je alles op de foto hebt wat je erop wil. Het verschil is dat je bij microclicks echt maar een heel klein stukje doorspoelt. Bij het doorspoelen van de Holga hoor of voel je een soort kleine klikjes, alsof het tandjes van een tandwiel zijn. Deze gebruik je bij de microclicks als indicatie, twee of drie ‘klikjes’ is genoeg.

Natuurlijk kan je dit ook met andere camera’s doen, zolang er maar geen beveiliging tegen dubbel afdrukken op zit en je willekeurige afstanden kan doorspoelen. Het voordeel van de Holga is dat hij die klikjes geeft. Hoeveel kliks je precies moet doorspoelen is afhankelijk van je eigen voorkeur. Zelf vind ik drie een mooie hoeveelheid. Bij meer kliks wordt het eerder een endless panorama. Ook leuk, maar anders. Bij minder kliks wordt het snel wel erg op elkaar gepropt.

Holga 120 CFN met Fomapan Creative 200 film.

Holga 120 CFN met Fomapan Creative 200 film.

Zo´n microclick-foto levert natuurlijk wel een flink overbelichte foto op, dus het is niet iets om met 800 iso film of zo te doen. Redscale werkt goed, want dat is bijna niet te overbelichten. Of zwart-wit, dat kan meestal ook wel tegen een stootje. Dan nog is het in het begin wel een beetje een gok hoeveel lagen je over elkaar kan doen. Ik heb er prachtige resultaten mee verkregen, maar ook nogal vage blobs. Hoe dan ook is het leuk om mee te spelen. In het beste geval heb je prachtig ijle landschappen. Maar ook gebouwen die eruit zien alsof ze staan te trillen. De kenmerkende donkerder wordende strookjes aan de zijkant van het beeld geven de foto nog wat extra diepte mee. Een beetje of je door een tunnel kijkt, of heel hard gaat in een oude sciencefictionfilm.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.