Purple Haze: Fuji Pro T64

Het is altijd een beetje afwachten hoe het uitpakt als je een diafilm crossprocest. Tenzij het om Fuji T64 gaat, dan weet je: die wordt paars. Afhankelijk van de belichting soms dieppaars, soms meer lila, zoms maar met een lichte kleurzweem, maar paars wordt het.

Nu houd ik van paars, dus ik ben wel blij met de T64. De film is oorspronkelijk bedoeld om mee te fotograferen bij kunstlicht, de T staat voor Tungsten, ofwel wolfraam, wat in gloeilampen zit. Omdat je ogen zich aanpassen aan lamplicht, zie je zelf niet dat het eigenlijk nogal geel is. Daarom zijn filmfoto’s met normale daglichtfilm vaak nogal gelig. Tungstenfilm compenseert hiervoor, en levert ook bij lamplicht natuurlijke kleuren. Dat heeft wel als gevolg dat de film bij natuurlijk daglicht een blauw kleurzweem heeft. En bij crossprocessing wordt dat dus paars.

Persoonlijk vind ik hem het mooiste bij veel zonlicht. Het paars wordt wat subtieler, de lucht diepblauw, neigend naar lila. Bij minder licht krijg je al snel een wat bruinigere tint, die ook niet onaardig is, maar ik houd meer van paars. Ook doet de T64 het prima in combinatie met de plastic Holga-lens. Als je geluk hebt krijg je dan de meest diepe tinten, heerlijk.

Helaas, zoals zoveel Fujifilms is ook deze diafilm niet meer in productie, dus hij wordt steeds duurder en zeldzamer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.