Widelux in de herhaling

De Widelux 1500 is zo’n camera die ik af en toe uit de kast móet trekken. Het is een schitterend ding dat het verdient om in gebruik te blijven. Dat valt nog niet mee, want met zijn twee kilo is het niet bepaald een camera die je snel even bij je steekt. Maar vooruit, bij een fietstocht naar Lunteren en een tripje naar Amsterdam zette ik me dan toch maar schrap en sleepte het ding mee.

Ik had dit keer zowaar eens de film goed ingelegd. Meestal zit ik bij het inleggen wat te prutsen, waardoor er dan meteen al een opname zinloos doorgespoeld wordt. Dit keer had ik meer geduld en las ik dan maar eens de gebruiksaanwijzing. Die staat overigens gewoon op de achterkant van de camera gedrukt, dus het is ook vrij stom van me dat ik dat niet elke keer even doe. Uit een soort misplaatste arrogantie sla ik dat vaak over, met als gevolg dus die te ver doorgespoelde film. Enfin, dit keer deed ik het eindelijk weer eens goed.

Nu is de Widelux een temperamentvol beestje, dus er kan nog genoeg misgaan. Bij gebrek aan statief, laat staan een groot, zwaar, statief, fotografeer ik altijd uit de hand. Nou geeft de draaiende lens van de Widelux nogal een klap, vooral op de snelle (1/250 sec) stand, en omdat de camera zo zwaar is, leidt dat vrijwel altijd tot bewegingsonscherpte – of nou ja, een soort van dubbele belichting is het meer. Wat helpt is a) niet de snelle stand gebruiken en b) de camera ergens op zetten.

Bij de eerste foto die ik nam (de bosbeek) vergat ik het eerste, maar ook in de tragere stand bleken mijn foto’s toch bewogen dit keer. Vreemd genoeg is alleen de foto die ik uit de hand (op de Zuidas) nam niet gedubbeld. Ondanks dat vind ik het toch geen verkeerde foto’s. Die van het Rijksmuseum laat zo wel extra mooi de hectiek van de massa’s toeristen zien, en de goudgele Zuidas heeft ook echt wel wat. Dit zijn mijn favorieten van het rolletje, die aantonen dat de Widelux een goeie combinatie is met architectuur en straatbeeld.

Volgende keer ga ik eens redscale proberen, kijken wat dat oplevert.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.