CFP Double-X B&W

Eén van de voordelen van zwart-witfilm is dat je nog eens wat kunt harken zonder meteen je hele rolletje te verpesten. Neem bijvoorbeeld de rol zwart-witfilm die ik in Schotland volschoot. Voluit heet ie Camera Film Photo Double-X B&W, maar de link op de website van webwinkel Camera Film Photo die deze film onder eigen naam verkoopt leidt naar de massive dev chart voor Eastman Double-X. Kodak dus. Double-X was oorspronkelijk bedoeld voor film, en niet voor fotografie, maar wordt al bijna zo lang het bestaat ook voor fotografie gebruikt. Ik kocht er een tijd terug eens een rolletje van omdat ik zo af en toe wel eens wat nieuws wil proberen.

Mijn harken bestond eruit dat ik de film totaal verkeerd ontwikkelde. Ik had een stuk of wat verschillende rolletjes zwart-wit, en voor ik aan het ontwikkelen sloeg zocht ik eerst van elke film op hoe lang hij zou moeten ontwikkelen. Bij de meeste stond er een tijd bij rodinal 1+25, wat ik meestal gebruik. Alleen bij Adox CMS stond er alleen iets voor 1+100. Die schreef ik dus maar op. Nou ja, de rest laat zich raden. Na het ontwiklelen van de Double-X realiseerde ik dat ik de Adox tijd had genomen. Wel ook met de 1+100 verdunning gelukkig.
Maar tot mijn opluchting is het resultaat helemaal niet slecht. De foto’s hebben niet het meest spetterende contrast, maar zijn toch ook zeker niet flets. Als je dan ook nog bedenkt dat ik bij gebrek aan werkende lichtmeter in mijn camera alle sluitertijden wat op de gok heb gedaan, is het resultaat zeker goed. Vooral de stadsgezichten hebben een fraaie vintage sfeer vind ik.

Wat mij betreft is de Double-X wel voor herhaling vatbaar. Eens kijken wat hij doet als ik hem goed belicht en correct ontwikkel.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.