Anticipatie

Agfa Isolette II

Random andere opvouwbare camera in mijn collectie: Agfa Isolette II vastgelegd met de Praktica MTL3 en Lomography Lady Grey 400 film.

Hoewel ik me dit jaar vooralsnog goed heb gehouden aan mijn voornemen geen nieuwe camera’s te kopen, ga ik het waarschijnlijk niet het hele jaar volhouden. Ik heb er namelijk alweer een besteld. Alleen, hij moet nog gemaakt worden, en het is nog even spannend of ik hem nog dit jaar binnen heb. Het gaat hier namelijk om een Kickstarter-project.

De Jollylook wordt een kartonnen balgcamera die Instax Mini-film eet, en ik kijk er ontzettend naar uit. Het ding is ontworpen door een Oekaraïener, die via Kickstarter over de hele wereld geld heeft ingezameld om zijn droomcamera nu in China te produceren. Om maar even aan te geven dat globalisering ook zijn positieve kanten heeft.

Ongeveer één keer per maand krijg ik een update-mailtje met daarin alle problemen en moeilijkheden waar het ontwerpteam de afgelopen tijd tegenaan is gelopen. Plastic onderdeeltjes die niet helemaal de goede maat hadden, lenzen met een afwijking, feestdagen waarop fabrieken dicht zijn, allerlei kleine dingetjes waardoor de levertijd weer wat doorschuift.

Dat klinkt misschien allemaal wat dodgy, maar ik vind het juist erg leuk. Die updates geven een fascinerend inzicht in wat er eigenlijk komt kijken bij het produceren van zelfs een vrij simpel product. Met een goed ontwerp ben je er nog lang niet. Er moeten prototypes komen, materialen geschikt voor massaproductie moeten worden geselecteerd, het ontwerp weer aangepast, leveranciers gevonden die alle losse onderdeeltjes maken, en het zing in elkaar zetten, en noem maar op. Het volgen van een kickstarter als deze zou een leerzame case zijn voor een scholieren en studenten. Het is het in elk geval zeker voor mij.
Met als bonus dat ik aan het eind van de rit een prachtige camera in de brievenbus krijg.

Want prachtig wordt ie. Dat blijft toch wel een van de leuke dingen van analoge fotografie, dat met zeer eenvoudige middelen (karton en plastic) betrekkelijk makkelijk een volledig functionerende camera kan worden gemaakt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.