12 maanden, 12 projecten – September Lightpainting

Zuchtend en steunend zette ik me dan toch maar aan het lightpainten. Project lightpainting stond eigenlijk al maanden geleden op het programma, maar ik had er dertijds niet bioj nagedacht dat het ’s zomers pas heel laat donker wordt. Niet praktisch. Een overdaad aan licht was daarna steeds een goed excuus om het weer even uit te stellen.

Het leek me bij nader inzien namelijk maar lastig. Waar vind ik een ruimte die voldoende donker is, zelfs ’s nachts in de herfst? Overal schijnt wel weer ergens een lantaarnpaal, een apparatuurledje, passerend verkeer, noem maar op. Gedoe. Maar goed, je kunt niet eeuwig blijven uitstellen, dus met frisse tegenzin besloot ik er dan maar de laatste twee instaxen die nog in een camera zaten aan te wagen. Gewoon, om er vanaf te zijn.

Alle lichten uit, de camera naar de achterkant van de kamer gericht, weg van de straatlantaarn. Op een statiefje en op de B-stand opengezet. Met een fietslampje tekende ik wat spiralen. Ik ging er blind vanuit dat het niks zou worden. Maar tot mijn lichte verbazing zag ik toch een heel klein lichtspoor op de foto. Nou ja, dan die laatste foto ook maar even, en dan langzamer tekenden in de lucht. En zowaar, een lightpainting!

Lightpainting. Diana F+ Intant Back met Fuji Instax Mini film.

Lightpainting. Diana F+ Intant Back met Fuji Instax Mini film.

Nou ja, en toen werd het toch nog wel even leuk. Heel veel puf om op zoek naar een mooie locatie te gaan of intensief te experimenteren had ik nog steeds niet, maar een beetje knutselen is wel leuk op een verregende zaterdag. En ik wilde toch altijd al eens lichtstencils proberen. Op deze site staat hoe je dat aanpakt, met extreem veel betere voorbeeldfoto’s dan mijn uiteindelijke resultaat.

Eerst maar wat gewone fietslampjestekeningen, om erin te komen.

 

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Ik besloot mijn project bij uitzondering met de digicam te doen. Nou heeft die geen volledige handmatige instellingsmogelijkheden (ik gebruikte de vuurwerkstand), maar het voordeel is dat ik ook geen kapitalen aan film kwijt ben. Da’s wel een groot voordeel, want het lichtstencil dat ik in elkaar fröbelde had wel even wat testruns nodig voor het een acceptabel resultaat leverde. Soort van. Mijn flitser geeft zo veel licht dat ik steeds meer lagen papier achter mijn sjabloontje moest plakken, omdat het anders steeds een overbelichte lichtvlek werd in plaats van een herkenbaar figuurtje. Maar uiteindelijk was er een plaatje te zien.

Lightpainting met lichtstencil. Ricoh WG-4 on de vuurwerkstand (F2.8, 4 sec., 125 ISO).

Lightpainting met lichtstencil. Ricoh WG-4 on de vuurwerkstand (F2.8, 4 sec., 125 ISO).

Mijn stencil is wat aan de kleine kant, maar als je flink inzoomt is de vleermuis zowaar herkenbaar. Het geeft in elk geval wel hoop voor een tweede versie, die groter is, en op een andere flitser. Ik heb nu mijn standaard Lomo-flitser gebruikt, en die is wat klein en onhandig, terwijl hij wel een enorme bak licht geeft. Daarbij was mijn stencil niet heel lichtdicht aan de achterkant, waardoor ook mijn hand en het doosje waarin het stencil zat verlicht werden.

Dit resultaat is toch weer zo bemoedigend, dat ik misschien maar eens een grotere versie moet knutselen, voor één van de andere flitsers in mijn collectie. Gebruik ik die ook nog eens.

En vooruit, als bonus dan nog een instax lichttekeningetje. I ♥ film tenslotte.

Instant lightpainting. Diana F+ Instant Back met Fuji Instax film.

Instant lightpainting. Diana F+ Instant Back met Fuji Instax film.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.