B-mode Blues

In de eeuwigdurende Holga-saga fotografeerde ik een hele vakantie lang per ongeluk in de B-mode. Zeven rollen vol foto’s in diverse stadia van onscherpte waren het resultaat. 1. Hoe krijg ik het het in godsnaam voor elkaar? 2. Hoezo is die Holga nog steeds mijn lievelingscamera als het zo vaak mis gaat? Het antwoord op vraag 1 heb ik niet. Ik verbaas mezelf er ook over hoe ik zo stom kon zijn om drie weken lang niet één keer te kijken of de camera wel in de goede stand stond. Niet voor het eerst, ook nog eens. Maar goed, gedane zaken en zo.

Dat de Holga nog altijd op nummer 1 staat, weet ik wel. Hoe erg ik het namelijk ook verpruts, en blijken altijd foto’s te zijn die toch geslaagd zijn. Zelfs in de B-stand. Natuurlijk is een groot deel van de ruim 70 foto’s die ik met de Holga in Schotland nam waardeloos. Overbelicht, onscherp, niks mee te beginnen. Maar wonderbaarlijk genoeg zijn er ook de nodige foto’s die wel heel aardig zijn.

Kijk, prijswinnende foto’s zijn het allemaal niet, dat zie ik ook wel. Maar helemaal mislukt zijn ze toch ook weer niet. Tamelijk overbelicht en niet al te scherp, maar met een dromerige, een tikje sprookjesachtige sfeer. Vooral bij de zwartwitfoto’s waar ook nog een soort sltijtpatroon op lijkt te zitten, dat met een beetje goede wil voor glitter in de lucht kan doorgaan, is het onwerkelijke effect sterk. Het helpt natuurlijk ook dat een landschap vol ruïnes en kerkhoven zich wel leent voor wat sprookjesachtigheid. De kleurenfoto’s hebben iets minder dat droomachtige, maar die hebben dan weer wat schilderachtigs. Ze hebben ofwel vintage sepia-look door de overbelichting, of hebben juist een wat paarsig zweem gekregen. Ik vind het wat aquarellerig aandoen.

Zo blijkt maar weer eens dat ook een ogenschijnlijke mislukking soms best aardig uit kan pakken.

Advertenties

2 gedachtes over “B-mode Blues

  1. Pingback: Terugblik 2017 | Praatjes bij plaatjes

  2. Pingback: Geen foto: TIM debuut | Praatjes bij plaatjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.