Boek: Halo – Rinko Kawauchi

Praktica MTL3 met HEMA CN 200

Mini-murmuratie. Praktica MTL3 met HEMA CN 200

Ik las Halo door Rinko Kawauchi. Nou ja, las is een groot woord, het is een fotoboek vrijwel zonder tekst. Ik kwam dit boek in een museumshop tegen (bij een heel andere tentoonstelling), en vond ik het zo mooi dat ik het gekocht heb.

Het bestaat uit foto’s uit drie verschillende landen. Zo zijn er de groepen spreeuwen voor de Britse kust (murmuration in het Engels, een woord zo mooi dat het ook in het Nederlands zou moeten bestaan, als murmuratie). Dan zijn er foto’s van een oud Chinees nieuwjaarsgebruik in de provincie Hebei om gloeiend ijzer tegen de muren te gooien om zo vonkenregens te maken, een soort armeluisvuurwerk. En tot slot nog beelden van de Japanse kuststreek Izumo.

Hoewel het beelden zijn uit drie hoeken van de aarde, zit er toch een sterke samenhang in. De zwermen vogels, vonkenregens en zeegezichten ogen allemaal alsof je diep de ruimte in kijkt. Daarbij helpt het dat de foto’s op mat zwart papier zijn gedrukt. Veel van de foto’s zijn erg minimalistisch, maar toch – of juist daarom – kan ik er lang naar kijken. Het is als de betere abstracte kunst, je kunt erin leggen wat je zelf voelt. Toch zijn de beelden niet abstract. Je ziet herkenbare vogels vliegen, tussen de vonken lopen mensen, de zee is de zee.

Het mooie van dit boek vind ik dat het echt een geheel is. Elk apart zouden de foto’s me denk ik veel minder raken dan bij elkaar. Samen vormen ze een geheel dat de afzonderlijke delen overstijgt. Daarbij is het dan ook nog eens een mooi vormgegeven boek, met fijn papier, en een smaakvol omslag met preeg en folie.

Een goeie koop.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.