Serie: Nanny State

Ik was op vakantie in het Verenigd Koninkrijk, in Schotland. Daar werd me duidelijk waar de term Nanny State op gebaseerd was. Overal hingen waarschuwingsbordjes. Honden aan de lijn! Pas op! Gevaar! Kinderen onder begeleiding! Afval in de bakken! Met als betuttelend diepte punt het meermaals gespotte bordje boven de warmwaterkraan: Gevaar! Dit water kan heet zijn. Jammer dat ik die niet meer tegenkwam toen ik eenmaal had bedacht er foto’s van kan maken. En jammer dat de Holga op B stond natuurlijk. Had ik daar nu maar een bordje op gehad: Pas op! Kan onscherp worden!

Kijk, mensen waarschuwen voor gevaar is natuurlijk niet per se slecht. Het bord bij de causeway is bijvoorbeeld wel echt functioneel. De meeste mensen weten niet hoe snel het tij kan opkomen, en zelfs met bord worden op dat punt regelmatig mensen overvallen door het water. En dat je bij een windmolen bedacht moet zijn op hoogspanningskabels is ook wel nuttige informatie. Maar een helling met een bordje Pas op, steile helling? Kom op, dat kan iedereen toch zelf ook zien? En dat je boven op een kasteelmuur niet over het hek moet klimmen lijkt me ook volstrekt vanzelfsprekend. Waarom staat dat hek er anders? En: Pas op, je zou hier kunnen struikelen! is ook vrij treurig. Alsof we allemaal imbeciele brekebeentjes zijn. Een klein beetje redelijk denkvermogen mag je toch wel van mensen verwachten.

Als je elk gevaar of gevaartje voorkauwt, zullen mensen ook niet meer zelf gaan nadenken. Voor je het weet gaan ze ervan uit dat waar geen bordje staat, ook geen gevaar is, en je kunt niet alles afdekken met een waarschuwing, hoe hard je ook probeert.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.