Yashica Half 17 EE Rapid

Yashica Half 17 EE Rapid

Praktica MTL3 met Lomography Lady Grey 400 film.

Ik heb verschilldende rapid-camera’s in mijn collectie. De mooiste is de Yashica Half 17 EE rapid. Hij ziet er niet alleen uit als nieuw, maar is ook nog fraai vormgegeven. Zachtglanzend metaal, afgeronde hoeken, helder glaswerk. Ik houd daarvan. Het compenseert ruimschoots voor het natuurlijk volstrekt onmogelijke rapid-systeem. Het gedoe met losse filmhulsjes die je apart moet vullen nodigt niet direct uit tot fotograferen. En dan heb je ook nog half-frame foto’s, waarbij je je helemaal de ziekte scant aan al die kleine negatiefjes. Toch is de 17EE een leuk ding.

Voor een rapid is hij behoorlijk geavanceerd. Dankzij de seleniumcellen hoef je je voor de lichtmeter niet druk te maken om moeilijk te vinden batterijtjes die op inopportune momenten leeg blijken te zijn. In de zoeker zie je de brandpuntsafstand en als je de camera op Auto hebt staan ook wat (ongeveer) de sluitertijd wordt. Staat de naald in het middelste, gele, deel, dan komt alles goed met je foto. Wat de precieze sluitertijd en diafragma dan wordt hangt af van de EV en is ingeprogrammeerd. Ik kan geen precieze waarden terugvinden, maar in de handleiding van de vergelijkbare Yashica Half Deluxe staat een tabelletje dat waarschijnlijk wel overeenkomt met de Half 17 EE Rapid.

Staat de naald van de lichtmeter in het bovenste rode deel, dan kun je handmatig een diafragma kiezen (f/1.7 – f16) en een flitser gebruiken. De camera heeft alleen coldshoe, dus je hebt wel een wilter met een kabeltje hebben. De sluitertijd is dan 1/30s. Staat de naald in het onderste rode deel, dan wordt je foto overbelicht. Het lenshuis heeft een schroefdraad, dus je kunt ook nog met filters aan de gang.

Verder heeft de camera ook nog een B-stand en een zelfontspanner.

In de praktijk heb ik, gemakzuchtig als ik ben, de camera altijd op auto staan. Dat bevalt prima, want hij produceert mooie foto’s. Ondanks het kleine formaat van de halve negatieven krijg je er mooie, scherpe foto’s mee. Wel is de camera vrij zwaar, en zit er maar één ringetje voor een draagriempje aan. Niet superpraktisch dus. Gelukkig is hij wel heel mooi, dat compenseert. Maar een camera voor dagelijks gebruik is het niet.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.