12 maanden, 12 projecten – Oktober Slogan

Voor de afgelopen maand had ik een slogan op het programma staan. Het idee: kies een citaat of dichtregel of zo, en fotografeer hem letter voor letter, in de goede volgorde. Liefst zo dat je als je naar de negatieven kijkt, de tekst kan lezen.

Ik deed als eens eerder een poging hiertoe, maar dat ging om verschillende mis. Ten eerste gebruikte ik een rangefinder, waarmee ik niet goed kon inzoomen op individuele letters. Dat beperkte de keuze nogal. Daarbij was het ook nog een halfframecamera, dus voor je een rolletje vol hebt, ben je zeker 72 foto’s verder. Dat zijn heet veel letters. Daarbij had ik er ook niet aan gedacht hoe de foto’s daadwerkelijk op het negatief zouden belanden en begon gewoon vooraan. Het resultaat was een achterstevoren slogan. Geen probleem bij het individueel inscannen van de foto’s, maar ik wilde juist hele stroken.

Dat zou ik dit keer beter doen! Ik koos een korter citaat: The mountains are calling and I must go, van J(ohn) Muir. Ik schreef het achterstevoren op, zodat ik makkelijk achteraan kon beginnen en ging de straat op, op zoek naar borden, grafitti, typografische kunst, etc. Al bij de eerste foto realiseerde ik me dat foto’s in (horizontale) landschapsstand niet handig waren. Daar zijn de meeste letters gewoon te smal voor. Het moest dus portretstand worden. Na een paar uur door de stand dwalen had ik mijn citaat bij elkaar, en mijn rolletje zo goed als vol.

Na ontwikkelen bleek het toch nog een beetje mis te zijn gegaan. Door die portretstand las mijn negatief niet netjes van boven naar onder, maar van onder naar boven. Shit. Had ik dus toch ofwel vooraan moeten beginnen, ofwel mijn camera steeds de andere kant op moeten draaien.

Nou ja, individueel gescand zie je er niks van. Misschien dat ik nog eens een volgende poging doe, want het is best leuk om zo naar letters te speuren. De uitdaging is daarbij natuurlijk om geen borden en zo dubbel te gebruiken. Je gaat er in elk geval goed van opletten en overal typografie zien. Ik heb me uitstekend vermaakt met dit project.Minolta XG-1 met Lomography Lady Grey 400 film. Minolta XG-1 met Lomography Lady Grey 400 film.

Minolta XG-1 met Lomography Lady Grey 400 film.

Minolta XG-1 met Lomography Lady Grey 400 film.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.