Expo: Vuur door Maria Roosen

Yashica Half 17 EE Rapid met Lomography CN 100 film.

Lantaarnpaalhoedje door Maria Roosen. Yashica Half 17 EE Rapid met Lomography CN 100 film.

Ik zag de tentoonstelling Vuur van Maria Roosen in Kade. Een voor mij nieuwe kunstenaar, al bleek ik al iets van haar te kennen: de frivole blauwe blobs op een serie lantarenpalen in het centrum zijn door haar gemaakt. De tentoonstelling geeft een dwarsdoorsnede uit haar werk. Vuur is daarin een verbindend element. Dat zit vrij letterlijk in de glazen objecten, die in het vuur gesmolten ontstaan, maar ook bijvoorbeeld in de monumentale geblakerde houten beelden.

Behalve de glazen objecten en houten sculpturen waren er ook aquarellen en wat installaties te zien. Vooral de aquarellen spraken mij aan, grillige blobs van kleur en water, en kronkelige vormen die aan warrige planten deden denken. Een paar aquarellen waren gekopieerd in fijn borduurwerk, wat ook een mooi effect gaf. Van de glazen dingen vond ik het druppelrek erg mooi. Een verticaal opgesteld raster met druppelvormige glazen in allerlei kleuren. Bloemknoppen, zaadcellen, regendruppels, testbolletjes voor kleurstoffen, je kon er van alles in zien. Ook was er een grappige serie glazen appels op pootjes. En simpel als ze waren, vond ik ook de gekleurde glazen bakstenen mooi. Een simpele industriële vorm, maar door de kleine variaties en grillige kleuren tegelijk ook duidelijk handgemaakte, individuele objecten.

Ook mooi was het verhaal bij een enorme ketting van grote houten kralen (‘Voor de sterkste man’ in de serie Roosenkransen). Die maakte Roosen na het overlijden van een geliefde, en het uithakken van grote harthouten kralen had therapeutisch gewerkt. Ook mooi: een baan witte stof met tientallen blauwe stiksels in de lengte eroverheen, als een waterval van garen, gemaakt in een periode van liefdesverdriet. Zo bood de tentoonstelling een mooie afwisseling tussen wat platte humor (een vaas vol piemels) en poëzie (een schedel van suikerwerk).

Altijd leuk om weer wat nieuws te ontdekken.

Vuur – Maria Roosen
nog te zien t/m 7 januari 2018
Kunsthal Kade, Amersfoort

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.