Boek: In Almost Every Picture 7

Groenland, Diana Mini met Lomography Earl Grey 100 film.

Random foto van een vent met een geweer. Groenland, Diana Mini met Lomography Earl Grey 100 film.

In 1936 ging de 16-jarige Ria van Dijk naar de kermis in Tilburg. Bij de schietkraam schoot ze raak, en verdiende zo een foto van zichzelf. Dat was leuk, dus het jaar erna ging ze weer. En het jaar erna weer, en weer. In de oorlog werd er een paar jaar niet geschoten, maar na de bevrijding was er weer gelegenheid genoeg voor de kermis, en de schietkraam. Alle foto’s die ze in de loop der jaren bij elkaar schoot bewaarde ze, en daar werd door gevonden-foto-koning Erik Kessels en Joep van Dijk het boek In Almost Every Picture van gemaakt, deel 7 in een verder ook erg fijne serie.

80 jaar aan foto’s staan in het boekje, vrijwel zonder tekst. Alleen bij elke foto een datum en plaatsnaam (Ria maakte ook wel eens een uitstapje naar een andere kermis), en aan het eind een korte tekst met uitleg. Meer is ook eigenlijk niet nodig, de foto’s spreken voor zich. Langzaam zie je Ria ouder worden, volwassen, oud, bejaard. Van zwart-wit naar (verschoten) kleur, van regulierde afdrukjes naar polaroids, naarmate de techniek voortschreed. Kleding en kapsels veranderen. Soms staat ze alleen op de foto, soms met twee of drie vrienden,soms met een hele menigte. Het levert een geweldig beeld van de verstrijkende tijd op, gefocust op één persoon.

Naar aanleiding van haar foto’s werd Ria een bescheiden lokale bekendheid, maar zelf is ze daar eigenlijk nooit zo mee bezig geweest. Een paar dagen voor ik het boek kreeg (voor mijn 10-jarig jubileum op mijn werk, over verstijkende tijd gesproken…) stond er toevallig nog een interview met haar in de krant. Ze vond de aandacht voor haar schiettentfoto’s wel grappig, maar er waren toch een hoop belangrijkere dingen in haar leven. De serie was populairder bij haar fans dan bij haar zelf. Een fijn nuchter interview.
Tcoh sta ik in deze aan de kant van de fans: de serie schietfoto’s van Ria van Dijk is geweldig, en het bijbehorende boek is fantastisch.

In almost every picture 7 – Erik Kessels en Joep van Dijk
2016, KesselsKramer (herziene editie)
isbn 9789070478452

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.