Foto’s op luciferformaat: Lucipin

Een van de leukste dingen van pinholefotografie is dat je heel makkelijk je eigen camera kunt maken. Een stukje blik, wat karton en plaband, meer heb je niet nodig. De eerste succesvolle pinholecamera (na een of twee minder geslaagde exemplaren) die ik maakte was de Lucipin, zo gedoopt omdat hij van een luciferdoosje is gemaakt.

In al zijn eenvoud is hij wel zo’n beetje mijn favoriete pinholecamera. Hij is lekker handzaam – sterker nog, veel kleiner dan dit kan een camera bijna niet worden. Twee fotorolletjes met een luciferdoosje ertussen, meer is het niet. De foto’s die hij maakt zijn rafelig en lo-fi, en als je niet goed oplet met je tape zitten ze vol met lichtlekken. Zo licht als hij is, is het ook niet de meest stabiele camera, maar ach, wat geeft het? De pure lol van met zo’n simpel zelfgeknutseld dingetje echte foto’s kunnen maken weegt daar ruimschoots tegenop.

Mijn eerste versie was nog wat twijfelachtig, met lichtlekken, en een pinhole dat niet helemaal in het midden zat. Versie 2 was prachtig. Of nou ja, het ding zelf is bepaald lelijk, maar de foto’s – dit keer in vierkant formaat, met een gezellig rafelrandje – zijn fijn. Met een enorme beeldhoek wordt de alledaagse werkelijk uitgerekt tot lichtelijk desorienterende proporties. Een standaard kruispunt verandert in een gigantisch plein, een kantoor wordt zowat een balzaal.

Het fotograferen met de Lucipin hangt van gokken aan elkaar: heb ik genoeg tape gebruikt tegen de lichtlekken? Is de belichtingstijd niet te kort of te lang? Heb ik wel genoeg doorgespoeld? Maar dat is nou juist het leuke. Je doet maar wat, en aan het eind heb je foto’s.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.