Doe-het-zelfcamera: Lucipin

Mijn favoriete pinholecamera is de Lucipin, gemaakt van een luciferdoosje. Het ontwerp is simpel. Je neemt een luciferdoosje, en snijdt een vierkantje op het midden van het omhulsel. Het even openknippen is het makkelijkst, dan kun je meteen de binnenkant zwart maken met een stift. Achter dat uitgeknipte vierkantje plak je een (ook weer zwart gemaakt) stukje blik op waarin je een gaatje hebt geprikt met een speld. Dan tape je het omhulsel weer vast zoals het was. Aan de buitenkant van het vierkantje met pinhole maak je met wat extra karton een sluiter. Knip een stukje karton uit, en knip daar ook een gaatje in. Tape het aan drie kanten vast over je gat, en steek er vervolgens een tweede stukje karton in. Trek je dit omhoog, dan is je pinhole vrij, duw je het weer omlaag, dan wordt hij weer afgesloten.

Pinhole met sluiter.

Pinhole met sluiter.

In het bakje van het luciferdoosje (dat ook weer zwart gemaakt wordt), knip je een vierkant of zechthoeg. Dit wordt het masker voor je film, de foto’s die je maakt krijgen de vorm van dit gat. Je kan dus ook losgaan met een cirkel, hartje, of wat je maar wilt. Zelf houd ik van vierkant, met een wat rafelig randje.

Masker van de lucipin.

Masker van de lucipin.

Dan is het tijd de film te laden. Neem een nog niet gebruikt rolletje film, en een leeg rolletje waar nog een of twee centimeter film uit steekt (als je zelf film ontwikkelt is dat makkelijk te regelen, anders moet je misschien een goedkoop rollteje film opofferen). Knip het uiteinde van je rolletje recht af, haal het door het buitendoosje heen (matte kant richting het gat), en tape het aan het uiteindje dat nog aan je lege rolletje zit. Schuif het binnendoosje in het buitendoosje. Het masker moet aan de achterkant komen, dus van het gat af. De film zit achter het masker, ook van het gat af. Draai dan de film terug in het rolletje, zodat de twee rolletjes strak tegen het doosje aanzitten. Het kan geen kwaad te onthouden welk rolletje vol is en welk leeg…

In principe ben je nu klaar om te fotograferen. Zet de pinhole neer, open de sluiter een paar seconden, en sluit hem weer. Doorspoelen gaat een beetje op de gok, twee a drie slagen als de film strak staat. Je kan de camera ook uitbreiden met een klikkertje, dan hoef je niet op de gok door te spoelen. Het klikkertje bestaat uit een palletje dat langs de sprocketgaatjes van de film ratelt. Je kan dan door de klikjes (gaatjes) te tellen horen of je genoeg hebt doorgespoeld. Dat palletje knip je uit een stukje hard (maar niet te hard) plastic. Een dekseltje van een yoghurtemmer bijvoorbeeld.

Buig het uiteinde om zodat er een haakje aan zit. Tape het nu zo vast aan het volle rolletje dat het haakje net in een gaatje valt. Niet te diep, want dan trek je de film straks kapot, maar ook niet te ondiep, anders hoor je straks niks.

Klikkertje op de pinholcamera.

Klikkertje op de pinholcamera.

Als je nu de film in het lege rolletje spoelt (met een paperclip bijvoorbeeld) hoor je de klikker als het goed is door de gaatjes tikken. Als je masker zo groot is als een bij normale camera, zou je na 8 tikken genoeg hebben doorgespoeld. Als je masker groter of kleiner is niet (of te veel).

Bij mijn versie hoorde ik aanvankelijk niets, tot ik bedacht dat ik (a) eerst een tijdje loos moest spoelen omdat de film in het lege rolletje nooit netjes strakgespoeld blijft, maar terugveert waardoor je hem eerst weer strak aan moet draaien voor ie daadwerkelijk film doortrekt (als je begrijpt wat ik bedoel), en (b) dat ik mijn vinger op de klikker moest houden zodat ie goed in de gaatjes gedrukt werd en ik het tikken beter hoorde.

Overigens, dat je de tikker aan het volle rolletje vastmaakt is belangrijk. De tikker veert dan mee met de film en kan geen kwaad. Doe je het andersom, dan beweegt de film tegen de klikker in, en scheurt ie kapot. Dat heb ik door schade en schande geleerd…

Als alles dan goed zit, kun je aan de slag met duct tape of electriciteitstape. De rolletjes moeten goed tegen het doosje aan komen te zitten, zodat er geen licht in kan vallen. Zwart tape is natuurlijk het beste, maar zolang het maar geen licht doorlaat maakt het ook weer niet heel veel uit. Denk aan de randjes, maar zorg dat de film wel vrij kan bewegen.

Lucipin

Lucipin

En dat is het, je zelfgemaakte camera is klaar voor gebruik. Een seconde of drie als je buiten bent (iets minder bij helder zonlicht, wat meer bij donker weer), een minuutje of zo binnen overdag. Het is een kwestie van uitproberen, waarbij het goed is te bedenken dat zwart-witfilm wat vergevingsgezinder is bij over- of onderbelichting.

Lucipin

Lucipin met Earl Grey film.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.