Wat matige museumbezoekjes

Watertoren Leiden

Random foto van Leiden, Olympus XA met redscale van HEMA 200 film.

Afgelopen maand ben ik een paar musea in geweest, maar echt iets bijzonders heb ik niet gezien. Het was het allemaal niet niet.

Zo zag ik met mijn moeder in het Noordbrabants Museum Loving Vincent, de tentoonstelling. Deze tentoonstelling hoort bij de gelijknamige film die gebaseerd is op het leven van Vincent van Gogh, een animatiefilm gemaakt met duizenden olieverfschilderijen in de stijl van Van Gogh. Er waren een stuk of twintig van die schilderijen te zien, en verder veel informatie over het maken van de film. Het was wel aardig, maar niet superbijzonder. Het idee was natuurlijk om ’s middags naar de film te gaan, maar die bleek uitverkocht. Nou ja, het was in elk geval een gezellig dagje met mijn moeder, dat dan weer wel.

Een paar dagen later zouden we eigenlijk naar een popquiz in Leiden gaan, maar bleek ons team al vol te zitten. Omdat we net al hadden geregeld om na de quiz bij een vriendin te gaan eten, bedachten we om dan maar naar een museum te gaan. Onze eerste keus (Museum Boerhaave) bleek net in een ombouw tussen tentoonstellingen te zitten. Toen we bij onze tweede optie, het Sieboldhuis, kwamen, bleek die ook net aan het ombouwen! Wel konden we de benedenverdieping bekijken, twee zaaltjes met hoogtepunten uit de Japanse verzameling van de arts Von Siebold, die begin 19e eeuw een aantal jaar op Deshima woonde. Op zich mooi, met prenten, porselein, planten etc. uit Japan, maar met een halfuur hadden we alles wel uitgebreid bekeken.

Dan maar naar het Rijksmuseum van Oudheden, aan de overkant. Wij en heel veel anderen, het was behoorlijk druk. We zagen een tentoonstelling over Ninive, en de Egyptische afdeling. Heel veel stenen reliefs. Best mooi, maar op een gegeven moment had ik het wel gezien met stenen reliefs. Leuker vond ik de zolder, met vondsten uit Nederland: die waren veel diverser. Vitrines gevuld met heel veel verschillende voorwerpen vind ik leuker om naar te kijken dan een hele serie met gelijksoortige dingen, hoe mooi die misschien ook zijn. Wel een puntje van kritiek: het was soms wel erg zieken naar welk kaartje met uitleg bij welk voorwerp hoorde. Iets meer nummertjes bij de voorwerpen zou handig zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.