Terugblik 2017

Het jaar heeft nog een paar uur te gaan, maar ik kijk lekker nu al terug. Op de fotoprojecten dan, want verder kan 2017 maar beter vergeten worden. Ik zag dat ik in mijn terugblik van een jaar geleden nog grapte over een derde wereldoorlog, maar die grap is allang niet meer zo leuk. We verdringen alle rechtextremisten, dode vrienden, oorlogen en andere ellende maar weer even en focussen op de foto’s.

De projecten hadden afgelopen jaar een wisselend succes. Het jaar begon heel aardig met redelijk goed gelukte camera porn, geslaagde caffenol en 1/3 splitzerfoto’s. Toen zakte het een beetje in. De pinholes waren maar zozo, de polarisatiefilterfoto’s wilden ook niet echt, en het lightpainten was ook een moetje. De gehackte supersampler deed het gelukkig wel leuk, en ook het omlaag en omhoog fotograferen was wel aardig. Toen weer even een dipje met de re-make van een kunstwerk, maar de slogan en de vier seizoenen trokken het weer wat uit het slop.

Mijn serie over het navolgen van fotografen is met slechts drie afleveringen wel wat ingestort. Niet dat er niet genoeg goede fotografen zijn, maar om ook een paar foto’s in de stijl van een zo iemand te maken, dat valt nog niet mee. Het kost tijd om iets te verzinnen, en die tijd heb ik het afgelopen jaar niet echt genomen.

Al met al heb ik een beetje het idee dat 2017 geen heel geweldig jaar was, al heb ik toch ook weer zo’n 70 rolletjes volgeknipt, maar ook echt wel geslaagde foto’s tussen zitten. Het zal de winterdip wel zijn dat ik wat sombertjes ben. Wat ik wel kan leren van afgelopen jaar is dat ook op op het eerste gezicht totaal mislukte rolletjes toch supermooie foto’s kunnen staan. Zo heb ik afgelopen jaar aardig wat geklaagd over mijn Ricoh 500G, maar een paar van mijn absolute favoriete foto’s van 2017 komen toch uit die camera, met lichtlekken en al. En het rolletje Kodak Tri-X waarbij er wat misging bij het ontwikkelen heeft ook een paar toppers opgeleverd. Zelfs in de B-stand produceert de Holga fijne foto’s. Kortom, wat aanvankelijk een mislukking lijkt, kan bij nadere beschouwing toch een succes blijken. Er is nog hoop voor 2017.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.