Projecten 2018

Vuurwerk met de Colorsplash en Lomography CN 400 film.

Gelukkig nieuwjaar! Tijd om vooruit te kijken. Op naar een fijn nieuw jaar met hopelijk weer veel mooie nieuwe projecten om mee te rommelen. Om te beginnen heb ik wel wat lossere voornemens, die niet echt een project zijn, maar precies dat: een los voornemen. Wat vaker een fotograaf proberen na te volgen bijvoorbeeld. De ‘moeilijke’ film opmaken (de hele lage iso’s, de ingewikkelde ontwikkelprocessen), wat spelen met mijn idee om 110-film na te vullen met verknipte 35mm (ongetwijfeld een hopeloze zaak, maar niet geschoten is altijd mis), kijken of ik de Konstruktor weer aan de praat krijg… Het al tijden sluimerende plan om in solargraph in een niet-pinhole te maken, op film in plaats van papier. Los-vaste ideetjes waar ik wat mee wil, misschien.

Maar het belangrijkste zijn natuurlijk de projecten. Ik geef ze per maand, al zal ik in navolging van hoe het afgelopen jaar liep misschien niet al te strak vasthouden aan de precieze volgorde. De werkelijkheid is nu eenmaal weerbarstig soms, en flexibiliteit een groot goed. Voor komend jaar heb ik dit bedacht.

Januari – Beeronol

Behalve met koffie blijk je film ook met bier te kunnen ontwikkelen. En met wijn, paprikaprut, en nog veel meer. Maar bier klinkt leuk. Gaan we proberen.

Februari – Filmsoup

Eigenlijk zonde van de film, en ergens ook best stom, maar hey, je moet alles een keer proberen. Ook de bij Lomography.com zo populaire filmsoup. Ik ga dus een rolletje vol schieten, en dan de film in de azijn mikken, of in de afwasmachine, of wat dan ook. Goed laten drogen, en dan ontwikkelen. Met een beetje mazzel levert het woeste kleurvlekken op.

Maart – Stereofotografie

Minervalaan. Diana Mini met Lomography X-Pro Slide 200.

Soort van stereofoto. Diana Mini met Lomography X-Pro Slide 200.

Eens kijken of ik met de Holga TIM stereofoto’s kan maken. Of anders met een gewone camera. Dankzij Brian May heb ik nu een stereoviewer, en anders maak ik er een gifje van.

April – Pinhole

De traditionele pinholemaand. Ik wil de Rocket Pinhole weer eens nieuw leven inblazen. En die Big Pinhole waar het dit jaar niet van is gekomen…

Mei – 35mm film in een 120 camera

Kodak Brownie met Lomography CN 100 film

35mm in 120. Kodak Brownie met Lomography CN 100 film

Een gouwe ouwe klassieker, die ik al in geen jaren meer heb gedaan. De Yashica D denk ik, of de Holga. Of zo.

Juni – Infrarood

Minolta XG-1 met Ilford SFX 200 film.

Infrarood. Minolta XG-1 met Ilford SFX 200 film.

Die ouwe infraroodfilm die al jaren ligt te verstoffen in de koelkast moet maar eens op. De Rollei IR waar ik in 2016 niet aan toe ben gekomen dus.

Juli – Foodgradient of timelapse

Tomaten. Pentor Super TL met HEMA CN 200 film.

Tomaten. Pentor Super TL met HEMA CN 200 film.

Een paar mooie (proto-)foodfoto’s van kleurige vruchten of een ontkiemende boon of iets dergelijks.

Augustus – Duaflex

Luifels, 2014. Kodak Duaflex II met Lomography X-Pro Slide 200.

Luifels, 2014. Kodak Duaflex II met Lomography X-Pro Slide 200.

Ik neem het me al jaren voor om weer eens wat met deze camera te schieten. Misschien dat het lukt als ik er een officiëel project van maak. Reparatie van de doorspoelknop heb ik wel zo’n beetje opgegeven, maar met een tank moet doorspoelen toch wel lukken.

September – Kleurthema

Na de wat technischere projecten is dit meer een inspiratiedingetje. Kies een kleur, en schiet een rolletje vol met die kleur. Denk bananen, zonnebloemen, racefietsers, zomerjurken. Subtiel of minder subtiel.

Oktober – Sterrenfotografie

Sterresporen ietwat klungelig vastgelegd met hulp van een draadontspanner en totaal ongeschikte film. Praktica MTL3 met Lomography X Tungsten 64

Sterresporen ietwat klungelig vastgelegd met hulp van een draadontspanner en totaal ongeschikte film. Praktica MTL3 met Lomography X Tungsten 64

De nachten zijn in oktober hopelijk alweer lang genoeg, en een wandelweekendje in open, donker, terrein is zo gepland. Hoop ik. Jaren terug heb ik één matig gelukte sterrenfoto weten te maken. Dat moet beter kunnen.

November – Alfabet

Ook een inspriratierondje; één rol vol, met onderwerpen beginnend met (of symboliserend) alle letters van het alfabet, plus 1 t/m 10.

December – Regenboogfilter/sterrenfilter

Zo tegen de feestdagen moet ik toch wel wat leuke plaatjes met mijn special effect filters kunnen maken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.