Expo: De Kunst van het Lezen in Museum Meermanno

Cyanotype op oud boek.

Cyanotype op oud boek.

Ik zag de tentoonstelling De Kunst van het Lezen in Museum Meermanno. Op deze tentoonstelling zijn kunstwerken te zien die op een of andere manier met lezen te maken hadden, al was dat breed opgevat. Het is een heerlijke tentoonstelling vol interactiviteit, waar je alles aan mag raken en door kan bladeren.

De werken lopen uiteen van relatief simpel, zoals het kleine Hole Punch Flipbook van Scot Blake, tot complexer werk zoals het schitterende 2nd hand reading (2014) van William Kentridge. Hierin heeft Kentridge tekeningen gemaakt in een dik woordenboek, die samen een animatie vormen. Daarbij is de inhoud van het woordenboek ook nog door elkaar gehusseld, zoals ik ontdekte na de tip op het informatiebordje (“Tip; zoek pagina 1946 op.” Dat lukte dus niet, want alles liep door elkaar.) Je kon zelf door het boek bladeren, terwijl de animatie op volle snelheid op een scherp werd geprojecteerd.

Ook mooi: Rick MyersAn Excavation, A Reading, een video waarin je een vertaling van een oud gedicht in steenpoeder op een plaat ziet liggen. Een modernere vertaling wordt voorgelezen, en door de trillingen van het geluid wordt de tekst op de plaat uitgewist. De nieuwe vertaling vaagt zo de oude letterlijk uit.

Mooiste kunstwerk vond ik Like a Pearl in my Hand (2016) van Carina Hesper. Dit is een serie foto’s van blinde Chinese kinderen bedekt met een zwarte laag thermodynamische inkt. De foto’s worden pas zichtbaar als je ze verwarmt door je handen erop te leggen. Vorm en inhoud vallen samen, want veel blinde kinderen worden in China afgestaan en belanden in een weeshuis, zijn dus weggestopt en bijna onzichtbaar.

Dit was weer typisch zo’n tentoonstelling waarbij ik de neiging heb om elk kunstwerk te gaan beschrijven. Ga hem anders maar zelf zien, nog tot en met 4 maart in Museum Meermanno in Den Haag. Sowieso een leuk museum, in een prachtig pand.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.