Boek: Bicycle landscape van o.a. Yorit Kluitman

Foto gemaakt tijdens een fietstocht. Minolta AF-C met Kodak Ektachrome 100 film.

Garderen. Foto gemaakt tijdens een fietstocht. Minolta AF-C met Kodak Ektachrome 100 film.

Ik las Bicycle landscape door o.a. Yorit Kluitman. Kluitman besloot ooit om alle Nederlandse gemeentes op de fiets te bezoeken. Herkenbaar, want mijn lief bezoekt ook alle Nederlandse plaatsen per fiets om ze af te strepen op een lijst. Kluitman houdt het bij gemeentes en besloot ze ook te fotograferen. Maar dan wel met een paar stevige beperkingen: op zijn foto’s mocht geen bebouwing staan (of hooguit een kerktoren aan de horizon), en geen mensen. Verder zijn alle foto’s van ongeveer dezelfde (oog)hoogte gemaakt, met de horizon dus min of meer op dezelfde plek. Zo dichtbevolkt en volgebouwd als Nederland is, lijkt het op de foto’s van Kluitman alsof het een leeg land is, met hooguit wat wegen, bruggen en windmolens.

Het resultaat is een verzameling a-typische landschapsfoto’s. Strookjes weiland, een randje bomen, en een flinke lucht erboven. Ze doen wat denken aan de beroemde foto van Andreas Gursky, Rhein II, maar dan zonder beeldbewerking tot stand gekomen. Op een enkele Limburgse heuvel na zijn het allemaal platte landschappen met veel ruimte voor de lucht. We zien kale weilanden, spiegelende kanalen, heidegebieden en waterpartijen. De foto’s zijn geordend per landschapstype, met alleen een plaatsnaam eronder. De herhaling van al die weilanden, keurig geasfalteerde bospaden en kanalen maakt het zo fascinerend. Van Groningen tot Zeeland zie je steeds hetzelfde terugkomen.

Maar het is niet alleen maar een verzameling foto’s. Verspreid door het boek staan verschillende essays over het Nederlandse landschap, hoe het is ontstaan, hoe het een onderwerp in de kunst werd, en hoe we er tegenwoordig mee omgaan. Vooral het verhaal van Adriaan Geuze over het ontstaan van het polderlandschap – een verhaal van overstromingen, droogleggingen, nieuwe overstromingen en geavanceerdere droogleggingen – vond ik erg boeiend om te lezen.

Zo biedt Bicycle landscape niet alleen mooie plaatjes, maar ook nog stof tot nadenken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.