Fossiele macro’s

Ik las een boekje van de bieb over stadspaleontologie (Kijk waar je loopt! van Jelle Reumer) en raakte meteen geïnspireerd. Om mooie fossielen te zien hoef je niet de bergen of een museum in, in allerlei gebouwen zit een heleboel natuursteen vol schelpen en koraal verwerkt. Tijd voor een foto-expeditie naar de binnenstad!

De geologisch onderlegde Man ging mee om me te behoeden voor vulkanisch en metamorf gesteente (waar geen dooie beesten in zitten), en zo stonden we al snel gezellig samen naar andermans stoepjes en vensterbanken te staren. Als je er eenmaal op let zit de stad vol met hardstenen drempels, vensterbanken en sierrandjes. Zowat alle witte fliebertjes die daar in zitten, zijn schelpjes, stukjes zeelelie en koralen. De sport was natuurlijk mooie exemplaren te vinden, liefst een beetje groot.

Een flinke kolonie koraal.

Een flinke kolonie koraal.

Na een tijdje waren we wel een beetje uitgekeken op het blauwe hardsteen dat overal buiten ligt. In de betere winkels wil ook nog wel eens een mooie natuurstenen vloer liggen. De fantastische vloer in het oude Hoog Catherijne is natuurlijk een fraai voorbeeld, vol nautilus-achtige spiralen van soms wel 15 centimeter doorsnede. Zo mooi hebben we ze in Amersfoort niet gezien, ook een beetje omdat we ons wat opgelaten voelden om in een winkel alle kleding en medewerkers te negeren en dan over de vloer te gaan kruipen.  Maar we hebben toch nog een fraaie schep ontdekt.

Indoor schelp in winkelvloer.

Indoor schelp in winkelvloer.

Wat wel bleek is dat ik nog wel wat vaker op mijn lcd-scherm mag kijken, de helft van mijn foto’s bleek bij thuiskomst niet bijster fraai geworden: net niet scherp, lichtvlekken van de flitser, dat soort dingen. Ik moet dus nog maar eens vaker op fossielenjacht. Kan ik meteen nog wat meer winkelvloeren inspecteren.

Fototips voor een volgende keer:

  • Check de foto’s meteen
  • Nat sponsje mee: nat zijn de fossielen beter te zien
  • Een muntje of zo mee fotograferen voor de schaal.

Een gedachte over “Fossiele macro’s

  1. Pingback: Een nieuwe hobby; stadspaleontologie! » Mevrouw Tok

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.