Een Russische tank: Zenit E

Zenit E vastgelegd met de Yashica 109 en Lomography CN 400 film.

Zenit E vastgelegd met de Yashica 109 en Lomography CN 400 film.

Een jaar of wat terug tikte ik op de vrijmarkt een Russische spiegelreflex op de kop, de Zenit E. Ik wilde al langer een sovjet-camera, dus ik was er blij mee. Het is een fraai geval, gebouwd als een tank, en heel geschikt om eventuele overvallers de hersens mee in te slaan. Ook maakt hij mooie foto’s.

De technische specificaties heel in het kort:

  • diafragma: f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16
  • sluitertijd: 1/30 tot 1/500
  • PC flitser synchroniseert met 1/30ste van een seconde
  • Helios 44-2 lens

Hij heeft een coole diaframafeature. Als je het diafragma instelt , zie je dat meteen in de zoeker terug. Bij een klein diafragma wordt het beeld dus vrij donker en is het lastig scherpstellen. Daarom kun je dan het diafragma op de gewenste stand vastzetten, een losse diafragmaring weer opendraaien, waarna je je compositie kunt maken. Als je dan de losse ring terwijl je door de zoeker blijft kijken weer blindelings helemaal dicht draait, stopt hij keurig bij het vooraf ingestelde diafragma.

Er zit ook een selenium lichtmeter op, maar die is stuk. Ook zitten er geen ringetjes aan om een camerariem aan te bevestigen. Da’s wel een nadeel, want het kreng is loodzwaar. Het is dus niet mijn meestgebruikte camera. Als ik hem al uit de kast trek, is dat meestal voor een lokaal rondje om een of andere experiment uit te voeren. Ik heb dus veel nogal matige foto’s van niet helemaal gelukte experimenten met de Zenit gemaakt.

Een van de weinige keren dat ik de Zenit meenam op een echte trip, liet ik hem van een rijdende fiets op de grond kletteren. Dat heeft hij zonder al te veel schade gewoon overleefd. Er valt veel slechts over de Sovjet-Unie te vertellen, maar camera’s bouwen konden ze.

Maar goed, als je hem stevig vasthoudt, hem vult met normale film en er normale foto’s mee maakt, presteert hij heel aardig. Het is misschien niet mijn favoriete relflex, maar zeker geen slechte koop.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.