Boek: Absence of Being – Susan Burnstine

Schotland in B-modus. Holga 120 CFN met Lomography Earl Grey 100 film.

Een mislukte Holga-foto die een klein beetje dezelfde sfeer heeft als de foto’s van Burnstine. Schotland in B-modus. Holga 120 CFN met Lomography Earl Grey 100 film.

Ik las Absence of being door Susan Burnstine. Nou ja, las: het zijn voornamelijk foto’s. Hele fraaie foto’s, dat wel. Ik weet eigenlijk niet meer hoe ik erbij kwam om dit boek op mijn Bol.com verlanglijstje te zetten, op welk blog ik erover gelezen had, maar het was een goeie zet. Ik kreeg het van mijn collega’s toen ik tien jaar in dienst was.

Burnstine had als kind (en later, na het overlijden van haar ouders ook als volwassene) vreselijke laat van nachtmerries. Haar moeder spoorde haar aan om haar dromen te tekenen als therapie. Toen ze wat ouder werd ontdekte ze fotografie als medium. Fotografie intrigeerde haar, maar ze kreeg niet echt goed op de foto waar ze voor ogen had. Ze begon daarom haar eigen camera’s te maken van oude plastic camera’s en afgedankte spullen. Hiermee kan ze dan eindelijk haar nachtmerries verbeelden en ze zo onschadelijk maken.

En intrigerend verhaal, maar waar telt zijn de foto’s. Die zijn fantastisch. Ze zijn  droomachtig, op een wat dreigende, onheilszwangere manier. Ze doen waar denken aan Holga-foto’s, maar met nog meer vignettering, en het scherpe punt ligt vaak niet in het midden maar op een wat willekeurige plek.

Het zijn foto’s van meest stedelijke landschappen vrijwel zonder mensen, maar met sterke lijnen, tijdloze beelden van wolkenkrabbers, eenzame auto’s op donkere wegen en enorme bruggen (je denkt dat de brug van San Francisco wel zo’n beetje is dood gefotografeerd, maar Burnstine weet hem toch weer verrassend op de foto te zetten). Ik weet niet of het door de film komt, of het ontwikkelproces, maar de lichte partijen in de (verder waar duistere foto’s) lijken wel licht te geven, bijna of ze gesolariseerd zijn.

Ik vind ze schitterend.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.