Expo: De kunst van Wendingen in Flehite

Flehite. Horizon Perfekt met Kodak Portra VC 400 film.

Flehite. Horizon Perfekt met Kodak Portra VC 400 film.

Flehite had weer eens een nieuwe tentoonstelling, over het tijdschrift Wendingen dat tussen 1918 en 1932 verscheen. Het tijdschrift over architectuur en kunst liet voor elke aflevering een kunstenaar het omslag ontwerpen, wat leidde tot een bonte verzameling kunstwerkjes. Alle 116 afleveringen waren in de tentoonstelling te zien, en gaven zo een fraai overzicht van de actuele kunst van die tijd. Behalve de tijdschriften waren er ook nog de nodige kunstwerken te zien die in het tijdschrift aan bod kwamen: affiches, beeldjes, wat meubels, glaswerk, etc. Ook de nodige ontwerptekeningen van gebouwen in Amsterdamse-schoolstijl, niet gek voor een Amsterdams architectuurmagazine natuurlijk.

Het was een leuke tentoonstelling, ik houd wel van de kunst uit die periode. Favoriete dingen waren de fraaie grafische prenten en aquarellen van Samuel Jessurun de Mesquita, de omslagen van Jan Toorop, en natuurlijk de foto’s en tekeningen van de Amsterdamse school en de gebouwen van Dudok. Ook fraai (zij het misschien wat onbedoeld) was een stuk stof ontworpen door Dudok. Het was meubelbekledingsstof, maar door de manier waarop het daar ingelijst hing, leek het een futuristische tekening van een grote stad met torenflats.

Nog een fijne extra ontdekking: een paar dingen die ik twee jaar geleden zag in Flehite, en waarvan ik dacht dat ze bij een tijdelijke tentoonstelling hoorden, bleken gewoon tot de vaste collectie te horen. Ze hangen in een hoekje van de vaste tentoonstelling die ik meestal voorbijloop op weg naar de wisseltentoonstelling, vandaar dat het me al die tijd was ontgaan. Heb ik ook eindelijk de naambordjes ontdekt waar ik de vorige keer overheen had gekeken: de composities van ansichtkaarten zijn van Uwe Poth, en de Chinees geïnspireerde schilderijtjes op plexiglas van Maartje Blans.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.