12 maanden, 12 projecten: februari filmsoep

Voor februari stond de filmsoep op het programma. Dat is eigenlijk zonde van de film, en ergens ook best stom, maar hey, je moet alles een keer proberen. Ook de bij Lomography.com zo populaire filmsoep. Het is van filmsoep is om een rolletje vol te schieten, en dan de film in de azijn mikken, of in de afwasmachine, of wat dan ook. Goed laten drogen, en dan ontwikkelen. Met een beetje mazzel levert het woeste kleurvlekken op.

Het is iets waar ik een beetje dubbel tegenover sta. Het kan fantastische resultaten opleveren, veelkleurig en psychedelisch. Maar voor het zelfde geld verpest je je dure film en mooie foto’s er totaal mee. Een beetje onzekerheid wat betreft resultaat is wel leuk (daarom houd ik van analoge fotografie tenslotte), maar je kunt het ook overdrijven. Maar goed, ik wilde het toch wel eens proberen.

Ik deed een eerste poging en dropte een half rolletje volgeschoten film in een kop koffie met baking soda en lief het een uurtje staan. Toen liet ik het een dag of wat drogen en ontwikkelde de film. Ik had hem niet lang genoeg laten drogen want de film plakte nog behoorlijk toen ik hem uit de cassette probeerde te trekken. Uiteindelijk moest de flessenopener eraan te pas komen om het hele rolletje te slopen. Filmsoep met extra garnituur van krassen en stof dus.

Het resultaat is niet bijster spannend. 100 iso film en grauw decemberweer gaan niet echt samen, dus de meeste foto’s waren nogal onderbelicht. Met de chemische mishandeling erbij zagen de meeste er dan ook ongeveer zo uit.

Filmsoep. Ricoh 500G met Lomography CN 100 film.

Filmsoep. Ricoh 500G met Lomography CN 100 film.

Een paar vuurwerkfoto’s waren al wat beter. Er stond in elk geval wat op. Toch waren ze beter geweest zonder filmsoep.

Filmsoep. Ricoh 500G met Lomography CN 100 film.

Filmsoep. Ricoh 500G met Lomography CN 100 film.

Eigenlijk de enige foto die er een beetje uitzag zoals ik had gehoopt was deze. Zie de gezellige licht psychedelische kleurwazen.

Filmsoep. Ricoh 500G met Lomography CN 100 film.

Filmsoep. Ricoh 500G met Lomography CN 100 film.

Niet geweldig dus. Maar goed, ik wilde ook niet te snel opgeven en de dus een tweede poging. Ik gebruikte dit keer een fatsoenlijke camera, genoeg licht, en liet het rolletje mee in de afwasmachine draaien (op 65°). Ik liet het dit keer een week of drie drogen voor ik het ontwikkelde, en daar werkte beter. Bij de leader zag je wel dat een deel van de emulsie helemaal weg was, wat meer enige zorgen baarde.

Aangetaste emulsie

Aangetaste emulsie

Na het ontwikkelen boek dat gelukkig mee te vallen. Een paar kleine plekjes waar de emulsie waar was aangevreten, op een nog best decoratieve manier, en verder was de film redelijk intact.

De film was daarbij ook nog eens redelijk waar ik ervan gehoopt had. Gezellige kleurzwemen, maar wel zo dat de foto’s nog herkenbaar en schep waren. Helemaal niet onaardig. Ik durf niet te zeggen of ik dit vaker ga doen, maar in principe geeft de afwasmachine-methode eigenlijk best leuke resultaten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.