Camera: Agfa Isola I

Alweer een tijdje terug kocht ik in de kringloopwinkel een geinig boxcameraatje, de Agfa Isola I. Hij leek wel wat op een kruising tussen de Agfa Clack en de Agfa Isoly Junior, die ik allebei ook heb. Bij thuiskomst dacht ik even een miskoop te hebben gedaan waarvan de sluiter dienst weigerde, maar al snel was ik erachter dat dit gewoon kwam omdat de lens uitschuifbaar is, en je niet kan afdrukken als hij ingeschoven zit. Om de lens uit te schuiven moet je even goed trekken, maar het inschuiven gaat dan weer zo soepel alsof er een veer achter zit.

De Isola I is een medium format camera gemaakt tussen 1957 en 1963 en is voorzien van een meniscuslens, twee diafragma’s (f/11 en f/16) en een geelfilter. Sluitertijd is 1/35 s, en er is een B-stand. Hij heeft drie focusstanden: 1.5-2.5m, 2.5-5m, 5m-oneindig, waarbij de lens precies genoeg weerstand biedt op de goede plekken. In tegenstelling tot de meeste van dit soort eenvoudige camera’s zit er een beveiliging op tegen dubbele opnames. Verder nog een cold shoe en een PC-flitsaansluiting.

In het gebruik is het verder een simpel genoeg ding, zoals de meeste boxcamera’s. Al te veel valt er niet aan in te stellen tenslotte. Hij vouwt redelijk plat op, wat handig is, maar is wat zwaarder dan de superlichte Isoly Junior. Hij lijkt wel behoorlijk wat licht nodig te hebben; om door die lensbuis bij de film te komen moet het licht wel even wat afstand overbruggen. Maar als het dan helder weer is, produceert de camera ook heel aardige foto’s. Zowel in close-up als veraf is het beeld scherp genoeg, en met minder vertekening aan de randen dan pak hem beet een Holga of de Junior. Minpuntje is alleen dat er geen ringetjes voor een camerariem aan zitten. Waarschijnlijk zat er oorspronkelijk een draagtas bij of zo.

Al met al geen camera die ik heel vaak gebruik, maar toch een aardige toevoeging aan de inmiddels aardig uitgedijde collectie Agfa’s.

Advertenties

Een gedachte over “Camera: Agfa Isola I

  1. Pingback: Namaak-Italiaan: Dacora Digna | Praatjes bij plaatjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.