Boek: Objectief Nederland

Twente. Agfa Isolette II met Lomography CN 400 film.

Random veld in Twente. Agfa Isolette II met Lomography CN 400 film.

Een dikke anderhalf jaar geleden zag ik in het Rijksmuseum de tentoonstelling Objectief Nederland, met foto’s van Reinjan Mulder. Die wist in 1974 subsidie te bemachtigen voor een heerlijk fotografieproject: Nederland objectief. Hij legde een rooster over de kaart van Nederland en fotografeerde op de 56 roosterpunten in de vier windrichtingen. Het idee was dat je meestal een foto neemt van iets wat mooi of interessant is of de aandacht trekt. Op deze systematische manier wilde Mulder nu juist volkomen objectief Nederland vastleggen. Ik blijf het een geweldig concept vinden.

Bij de tentoonstelling hoorde een boek, dat ik toen te duur vond. Een tijdje terug vond ik het boek in een kast met tweedehandsboeken, en toen kon ik het toch niet laten staan. Het boek bevat alle foto’s uit de serie, wat achtergronddocumentatie, en een essay van Mulder over de totstandkoming van het project. De bulk van het boek bestaat natuurlijk uit de foto’s, lekker contrastrijk en licht gruizig afgedrukt. Steeds een set van vier per spread, met een mini-kaartje met waar de foto’s genomen zijn.

Bladerend door het boek valt weer de enorme gelijkvormigheid op van Nederland anno 1974: plat en agrarisch. Het is fascinerend om deze volstrekt objectieve foto’s te zien. Je gaat je automatisch afvragen hoe het er nu zou uitzien. Daarin ben ik niet de enige, want er is inmiddels ook een vervolgproject geweest, waarbij alle punten opnieuw zijn gefotografeerd door fotograaf Cleo Wächter.

Er is geen enkele concessie gedaan om de foto’s mooi te laten zijn, het is puur wat van tevoren bedacht is. Zo is het. Tegelijkertijd is het natuurlijk niet zomaar een weergave van de wereld, maar ook een afspiegeling van Mulder, van zijn idee over hoe de wereld weer te geven, zijn behoefte aan regels en orde. Ik kan dat wel waarderen.

Objectief Nederland – Reinjan Mulder
2016, Babel & Voss uitgevers
9789490950125 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.