Expo: A Chinese Journey

Collage van een dozijn verschillende bergen.

Ik blijk geen enkele foto te hebben van China (ben ik ook nog nooit geweest), Chinese kunst, of Den Bosch. Hier is dan maar een random collage van een dozijn verschillende bergen.

Ik zag de tentoonstelling A Chinese Journey in het Noordbrabants Museum, een selectie uit de collectie van de Zwitserse verzamelaar Uli Sigg. Sigg raakte tijdens zijn werk als diplomaat geïnteresseerd in hedendaagse Chinese kunst, merkte dat nog niemand dat verzamelde, en sprong in het gat. Het Noordbrabants Museum maakte een keuze uit zijn verzameling en toont werk van zo’n 30 kunstenaars, losjes gegroepeerd rond de thema’s spiritualiteit, traditie en politiek/maatschappij.

Ik vond het een mooie tentoonstelling. Mijn kennis van de Chinese kunst houdt wel zo’n beetje op bij Ai Weiwei, dus het was allemaal nieuw voor me. Ik heb weer heel wat moois gezien. Vooral de berglandschappen vond ik mooi. Die waren tegelijkertijd heel Oosters, met het binnen één werk wisselende perspectief dat je ook in oude prenten ziet, maar tegelijk modern in materiaal en werkwijze. Bijvoorbeeld de bergen van Feng Mengbo, die eruit zagen als een antieke lakschildering, maar die helemaal computergegenereerd waren. Of de kleurige bergen van Kuo Chin-Hung. Ook mooi waren de twee boslandschappen van Ni Youyu: eentje in Europese stijl, met geschilderde lange rechte stammen, heel herkenbaar, de andere in Chinese stijl, met kronkelende getekende takken. Van hem waren trouwens ook fraaie mini-gravures op platgeslagen munten te zien.

Er waren ook fraaie objecten, zoals de enorme replica van een tank van He Xiangyu, uitgevoerd in leer. Ingezakt als een lege jas op de grond, maar herkenbaar als een nauwkeurig nagemaakte tank. Of van Liu Wei de maquette van een Tibetaanse burcht in rundervel (van dat spul waar ook kauwspeeltjes voor honden van zijn gemaakt).

Zo was er eigenlijk te veel moois om op te noemen, de schilderijen van Zhao Bandi (o.a. een hilarisch portret van Sigg, diepserieus kijkend met een idiote pandamuts op), de objecten van Ai Weiwei, en nog veel meer.

Zeer de moeite waard.

Nog te zien tot 8 juli in het Noordbrabants Musuem in Den Bosch.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.