Spelen met de scanner

Toen ik laatst licht verveeld over het internet surfte, kwam ik via het onvolprezen welikeart.nl het werk tegen van Jannemarijn Renout. Volstrekt abstracte plaatjes zonder een schijn van figuratief, gemaakt door met een scanner op de lucht of het water te richten en dan een scan te maken. Het resultaat zijn kleurrijke, geometrisch aandoende beelden, een soort reuzenglitch. Mooi vind ik ze, vooral als je er een aantal bij elkaar ziet.

Ik las het interview met Renout, keek eens naar mijn eigen scanner, en dacht: hmmm…

Het was stralend weer, ds sleepte ik scanner en laptop (want zonder computer wil mijn scanner niet) naar buiten, plugde alles in een verlengsnoer, zette de scanner open en drukte op ‘scannen’. Het resultaat was een spierwit overbelicht plaatje.

Wit plaatje gemaakt met de Epson V500 flatbedscanner.

Gemaakt met de Epson V500 flatbedscanner.

Misschien moet ik voor het scannen wat et de instellingen klooien, dacht ik, en schoof wat aan de histogrammen in het scannerprogramma. Het resultaat was nog altijd weinig spectaculair.

Grijzig plaatje gemaakt met de Epson V500 flatbedscanner.

Gemaakt met de Epson V500 flatbedscanner.

De lucht was duidelijk te licht voor mijn apparatuur, dus keerde ik de scanner om en richtte hem op de grond. Daar is het ding geloof ik niet helemaal op gebouwd, want al snel begon hij onheilspellende geluiden te produceren. Ik ben nogal aan mijn scanner gehecht, ik heb nogal wat negatieven te verweken tenslotte, dus keerde ik hem maar snel weer rechtop. Het resultaat was dit keer al meer wat ik ervan had gehoopt: deels abstract, deels mijn bezorgde gezicht.

Half abstract beeld gemaakt met de Epson V500 flatbedscanner.

Gemaakt met de Epson V500 flatbedscanner.

Als laatste probeerde ik de lucht nog maar een keer, het licht wat afschermend met mijn hoofd.Het resultaat is dit prachtige zelfportret. Het valt me reuze mee hoe scherp het beeld nog is. Raar breed uitgerekt, dat wel, maar toch vrij herkenbaar. Geinig.

Zelfportret gemaakt met de Epson V500 flatbedscanner.

Gemaakt met de Epson V500 flatbedscanner.

Al met al bepaald niet de fraaie plaatjes die Renout weet te maken, maar goed, haar werkwijze is dan ook wel iets intensiever dan mijn vijf minuten per scan. Dat je niet denkt, dat kan mijn kleine zusje ook, want het valt dus nog niet mee om er echt goeie beelden uit te halen. Desalniettemin was het een leuk experiment, de moeite waard om eens te proberen.

Advertenties

2 gedachtes over “Spelen met de scanner

  1. Pingback: Spelen met de scanner, deel 2 | Praatjes bij plaatjes

  2. Pingback: Projecten 2019 | Praatjes bij plaatjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.